Efter förra veckans budgetdebatt i lagtinget och den turbulens som orsakades av Obunden samlings öppna sågning av LR:s budgetförslag, trots att partiet ingår i regeringssamarbetet, hade Veronica Thörnroos ett möte med Obunden samlings lagtingsgrupp på måndagen.
Veronica Thörnroos säger att mötet föranleddes av tre händelser: Talmannen Bert Häggbloms (Ob) öppningstal i lagtinget som uppfattades som kritiskt mot budgetförslaget, lagtingsgruppens ordförande Marcus Måtars gruppanförande i budgetdebatten där han sade att De obundna inte stöder lånefullmakten och synen på kommunerna, och så slutligen den obundna ledamoten Stellan Egelands kritik mot LR:s jämställdhetspolitik.
– När det blir flera frågor som gör en tveksam till om de faktiskt stöder regeringen behöver man sätta sig ner och ha en ganska öppen diskussion, säger hon.
Frågade om samarbetet
Mötet höll på i över en timme och Veronica Thörnroos beskriver det som en ”öppen dialog”.
– Jag frågade om de vill vara kvar i regeringssamarbetet, eller om de känner att de vill lämna. Det är ju så i ett regeringssamarbete att man inte får gehör för alla sina frågor. Då måste man fundera på om man vill vara kvar i regeringssamarbetet eller om man inte vill det.
Hon fortsätter:
– Nu är det nog inte bara jag som är lite fundersam kring det, utan även andra. Det är andra regeringspartier och det är också allmänheten. Där förde vi goda diskussioner och De obundna vill fortsätta vara en del av regeringen. Bra så, då går vi vidare.
Stöder jämställdhet
En annan fråga som diskuterades på mötet var innehållet i regeringsprogrammet, särskilt hur Obunden samling ser på skrivningarna om jämställdhet.
– Där ägnade jag mig en kort stund åt recitation av regeringsprogrammet. Hela den obundna gruppen säger att man står bakom skrivningarna, säger Veronica Thörnroos.
Stellan Egeland också?
– Japp.
Tycker du att det går ihop med det han sade i budgetdebatten på onsdagen?
– Jag vet att det fanns skrivningar i budgeten som åtminstone Stellan personligen hade uppfattat gick i en annan riktning. Jag försökte säga att det ju är en målbeskrivning att samhället ska vara jämställt. Vi har provat på ett icke-jämställt samhälle nu i 2.000 år och det har gått så där. Det är en målbeskrivning, men han hade kanske hade läst in mer i texten än vad jag, till exempel, hade gjort.
– Vi hade en bra och öppen diskussion och vi är överens om att vi fortsätter det här samarbetet.
Regelbundna avstämningar
Du tror att det blir bra nu?
– Ja, det tror jag. Vi har mer samsyn i frågor än vad vi har icke-samsyn. Och nu börjar jag med regelbundna avstämningsmöten med dem. Jag har sagt att jag står till tjänst om det skulle vara något. Jag har ju överblick på ett helt annat vis i och med min position jämfört med de som bara har en ministerportfölj.
Hur låter det i resten av den politiska LR kring samarbetet med De obundna?
– Det vet jag inte ännu. Jag har textat med Moderaternas ordförande och han skrev att det väl ungefär var väntat och att det är bra att man är överens om spelreglerna. Det är det som är det viktiga. Hållbart initiativ har jag inte fått något svar av ännu.
Hur var reaktionerna i regeringspartierna efter De obundnas uttalanden i budgetdebatten?
– Det var flera i regeringspartierna och flera hos allmänheten som blev att fundera vad talmannen riktigt sade, som ju är den högsta förtroendevalda på Åland. Är det en sak som inte riktigt mallar in är det väl okej, men sedan kom gruppledaren, och sedan steg en enskild ledamot upp. Man blir att fundera när det är flera saker så här.
– Till skillnad från många andra anser jag att enskilda ledamöter måste få stiga upp, man kan liksom inte piska in folk i ett regeringssamarbete, utan har man en hjärtefråga som man brinner för så måste man få stiga upp och säga det. Men det är ju sättet som man säger det på som är avgörande för hur det tas emot.
Har förtroende
Hur har ditt förtroende för Obunden samling påverkats av det här?
– Jag skulle säga att det inte har förändrats på det viset. Jag tycker att jag är ganska öppen som person, och om folk med ärligt uppsåt säger att man vill fortsätta samarbetet och att man förstår att allt kanske inte har uppfattats som man hade tänkt, då tror jag faktiskt på att man vill det. Finns det en vilja, finns det en väg. Alla politiska problem går att lösa om man vill, oberoende vilken regering man sitter i. Det finns inget problem som är omöjligt att lösa om man verkligen vill lösa det.
Så den här frågan stannar här?
– Den här karusellen har snurrat på och nu har den stannat och nu går vi vidare.
Onödigt snabb process
Obunden samling har tillsammans med andra företrädare för regeringsbasen uttryckt kritik mot en kort och snabb budgetprocess där de inte fick tid att säga sitt. Veronica Thörnroos ger dem delvis rätt.
– Processen var lite onödigt snabb på slutrakan.
Däremot fanns faktorer i förvaltningen som ingen kunde påverka, men som gjorde att tidtabellen föll, säger hon. Då fick lagtingsgrupperna kort tid på sig att läsa förslaget och komma med synpunkter.
– Men sedan är De obundna lite … Jag skulle inte ha haft något bekymmer, utan jag skulle ha sagt att okej, då får vi dela upp det här. Men de är inte riktigt alerta, och det kunde de nog tillstå, att de nog kunde vara lite aktivare. Men jag tror nog att det blir bra.