Bakgrunden till Obundens samlings motion är den paragraf om deltagande i sammanträde på distans som lagtinget den 22 mars 2017 beslöt införa i kommunallagen.
Paragrafen fastslår att fullmäktige kan bestämma att organens ledamöter får delta i sammanträden på distans och då anses vara närvarande och beslutande.
Partiordförande Bert Häggblom konstaterar att paragrafen inte medför något tvång mot kommunerna.
– Det ges en möjlighet och sen är det upp till kommunen om man vill föra in det i förvaltningsstadgan. Vi anser att staden borde ändra sin förvaltningsstadga så att den beaktar den ändring som lagtinget gjorde i kommunallagen.
Orsaken till att man lyfter frågan nu är att partiets ersättare i stadsstyrelsen, Anton Göthlin, nyligen flyttat till Bryssel för att jobba vid Finlands ständiga representation vid EU gällande Ålandsfrågor.
Eftersom Birgitta Johansson av olika orsaker inte kunde medverka på två av stadsstyrelsens möten i mars skulle Anton Göthlin närvarat som ersättare.
– Men då man inte ändrat i stadgan tilläts han inte vara med. Det har inte funnits något intresse att ändra förvaltningsstadgan och vi ställer oss frågande till varför. När Anton Göthlin bor i Bryssel är det arbetsmässigt och ekonomiskt ohållbart för honom att vara på plats när han behövs som ersättare. Men det ska inte hindra honom från att delta, säger Bert Häggblom.
Ytterst beklagligt
Obundnas gruppledare Anders Holmberg säger när Ålandstidningen talar med honom på tisdagsförmiddagen att man under kvällens fullmäktigemöte kommer att lyfta frågan i ett anförande och lämna in en motion som han själv undertecknat
– Vad som är beklagligt är att lagtinget har fattat ett beslut, ett lagting där många av stadens politiker sitter, och sedan följer man inte det i stadspolitiken.
– Förvaltningsstadgan måste ändras för att göra det möjligt med deltagande på distans, men eftersom stadsstyrelsen inte visat något intresse av att göra det måste vi gå den här vägen.
Starkt kritisk
Anton Göthlin berättar att han kände sig tvungen att begära om befrielse från stadsstyrelseuppdraget efter att han blivit införstådd med att stadsstyrelsen inte avser vidta åtgärder med anledning av lagtingets beslut.
– Jag var inte medveten om att det fanns en problematik men efter det var det inte så mycket mer för mig att göra. Det är bättre än att en plats ska stå tom.
Han säger att stadsstyrelsens ordförande Tage Silander (MSÅ), inför mötet den 7 mars, meddelade att han inte kände sig bekväm med att någon skulle delta på videolänk sju minuter innan mötet.
– Den andra gången skulle jag ha fått delta men inte vara med och fatta beslut. Men den gången strulade tekniken.
Anton Göthlin ställer sig frågande till varför stadsfullmäktige inte gjort någonting åt den paragraf som lagtinget förde in i kommunallagen för två år sedan.
– Jag är i allra högsta grad kritisk. Särskilt eftersom flera personer i stadspolitiken sitter i lagtinget.
Kevin Eriksson