Mikael Kraft vill utveckla området bland annat genom att bygga en genuin, flytande scen som också kan användas under vinterförhållanden och är flyttbar.
– Den är tänkt som en stor folkparksscen, den klart bäst belägna scenen i Mariehamn. Det skulle bli ett tilltalande ställe och många kulturevenemang har redan sagt till mig att de vill komma och uppträda på den – om den byggs.
Mikael Kraft säger att han har en 40 år lång bakgrund inom turismnäringen och att han därför känner branschen.
– Jag har drivit ett 20-tal bolag inom den näringen och känner de stora operatörerna, jag har byggt upp flera stora anläggningar och jobbat med stora evenemang som exempelvis Badrock. Jag har haft hand om konserter med artister som Michael Jackson och Rod Stewart, därav vågar jag påstå att jag kan branschen, säger han.
Stämmer det att du vill finansiera verksamheten och scenbygget genom att sälja Pub Niska?
– Ja, det är korrekt. Men det kan jag inte besluta om själv. Försäljningen av Pub Niska skulle kunna göra oss skuldfria och vi skulle klara av att delfinansiera scenen som har potential att dra in mycket pengar. Främst på entréavgifter och försäljning av vin och öl. Vi har dessutom redan kontakt med en möjlig sponsor för scenen.
Hur fungerar samarbetet mellan dig och styrelseordföranden Joanna Isaksson?
– Det är inget jag egentligen vill kommentera. Men jag kan konstatera att vi har väldigt olika erfarenhet och bakgrund.
Pengarna slut till sommaren
Men hur ser de olika fraktionerna i styrelsen ut?
– Två av fem styrelseledamöter stöder min vision, plus, som jag uppfattar saken, stadsstyrelsen. Jag, politikerna jag har talat med, samt de ledande tjänstemännen vill att Sjökvarteret ska bli självbärande. Tjänstemännen har varit mycket tillmötesgående, men som det ser ut nu kommer det inte att hända. Alla borde komma överens nu med en gång om vi ska hinna förverkliga planerna till sommaren.
Han vill också göra båken till en kafeteria och bygga en hantverkargränd med flera små matställen i norra ändan av Sjökvarteret.
– Många hantverkare vill gärna etablera sig i området, det skulle kunna bli hur spännande område som helst. Men som sagt, beslutet borde ha tagits redan i december för att hinna med allt. Personligen tror jag att det är kört, säger han uppgivet.
Hur länge går verksamheten att bedriva utan externa tillskott av medel?
– Gissningsvis är pengarna slut till sommaren.
Hur går ni då vidare?
– Jag vet faktiskt inte. Det är upp till stadens tjänstemän att besluta. Jag har en vision om hur verksamheten borde bedrivas för att få lönsamhet i den, den har jag jobbat med i ett års tid. Jag har ju min tro och min övertygelse, men det är styrelsebeslut som avgör, även om jag känner att jag har staden bakom mig.
Följer Sjökvarteret i dag stadens önskan om att på sikt bli självbärande?
– Vissa gör det, andra inte.
Kan du precisera?
– Två ledamöter är för, tre är emot.
Du låter lite uppgiven, har du fortfarande kvar engagemanget för Sjökvarteret?
– Ja, självklart har jag det. Men det är ingen mening att jag är där om jag inte kan utveckla området. Jag är en entreprenör och visionär i själen som brinner för att utveckla och det behöver Mariehamn just nu.
Turismexplosion på kommande
Mikael Kraft säger till Ålandstidningen att han misstänker att han får sparken när och om artikeln skrivs.
– Men så är den krassa verkligheten, flera vill samma sak som jag, men inte alla.
Han säger att Sjökvarteret är ett av de största besöksmålen på Åland och att en kommande ”turistboom” väntar runt hörnet.
– Men om vi skulle få förverkliga visionen fullt ut, skulle Sjökvarteret garanterat vara det allra största besöksmålet, säger han och fortsätter:
– Jag känner resebranschen och när pandemin blåser över kommer det att bli en turismexplosion som ingen har sett tidigare, det är jag övertygad om. Och om man inte förbereder sig nu gör man bort sig, Åland behöver flera besöksanledningar.