I den nya rapporten Arbetsmarknadsbarometern 2021 från Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) förutspås positiva trender på den åländska arbetsmarknaden. Perioden våren 2021 till våren 2022 präglas av volymtillväxt samt ett ökat rekryteringsbehov.
– Allting beror på vad man jämför med, vi pratar om trender och åt vilket håll de är på väg, säger Jan-Erik Rask.
Ökningen syns främst inom det privata näringslivet, där den ligger på tre procent av den sysselsatta arbetskraften. Inom den offentliga sektorn ligger motsvarande siffra på 0,3 procent.
– Näringslivet har varit väldigt bra på att anpassa sig, till skillnad från den offentliga sektorn, säger Jan-Erik Rask.
Vidare förutspår han att strukturen i den offentliga sektorn kommer utmanas i framtiden.
– Där borde inbesparingar och rationaliseringar ske, säger han.
Tillbaka till jobbet
I den privata sektorn är personaltillväxten störst för personal som jobbar med service och försäljning i branscherna transport, hotell och restaurang.
– Det är där som permitteringarna har skett. Jag ser mycket av det här som en återtagning av personal. På rederierna blir det volymer, säger Jan-Erik Rask.
Hotell- och restaurangbranscherna är de som påverkas mest av turismen konstaterar Åsub i rapporten. Omställningen under pandemin har, förutom permitteringar, bidragit till nytänk.
– Turismen har blivit väldigt inriktad på inhemsk turism vilket har räddat situationen, säger Jan-Erik Rask och fortsätter:
– Det visar hur man kan nå andra marknader och hitta nya målgrupper. Det är saker vi inte skulle ha gjort om inte situationen hade tvingat oss till det.
Trots uppsvinget på arbetsmarknaden kompenserar det inte för bortfallet i personal som pandemin har inneburit. Jan-Erik Rask förutspår att detta kommer hålla i sig.
– Jag tror att en del av de stora arbetsgivarna kommer vara mycket mindre bolag. Rederierna och flygbolagen är inte lika stora arbetsgivare som de har varit, och kommer inte vara det under en tid, säger han.
Flexibilitet en lösning
Enligt rapporten är det svårt att rekrytera inom många branscher, trots arbetslöshet. Yrken inom it, landskapssektorn, vård och omsorg, utbildning och den statliga sektorn är de främsta som nämns. I flera av dem är behovet av specialsakkunnig personal stor.
– Bristen på it-personal har inte med pandemin att göra, det har inte hämmat den branschen. Det är svårt att rekrytera kunnig personal, säger Jan-Erik Rask.
Den nuvarande situationen med arbetslöshet och personalbrist på den åländska arbetsmarknaden går inte ihop anser han.
– Samtidigt som det visas statistik på arbetslösa skriker näringslivet efter arbetskraft. Det kostar samhället jättemycket och det är inte bra för individen som går hemma.
I framtiden tror Jan-Erik Rask på en arbetsmarknad som präglas av flexibilitet.
– Hur får vi en bättre matchning så att de arbetslösa kommer i arbete? Man kanske måste tänka om och omskola sig, säger han.