I dag inleder över fyrahundra studerande sina gymnasiestudier. De sista antagningsbeskeden skickades ut förra veckan, och på fredagen innan skolstart var nästan alla gymnasieplatser fyllda.
– Vi utökade platserna vid Ålands lyceum när antagningen öppnade då söktrycket var väldigt hårt. Det verkar vara en årskull som är intresserad av teoretiska studier. Nu har vi fem lediga platser, vilket är ganska perfekt för att ha lite marginal, säger Katarina Sundberg, förvaltningschef på Ålands gymnasium.
Även yrkesutbildningarna är välfyllda. Den mest populära utbildningen är linjen i företagsekonomi, med en merkonomexamen som slutmål.
– Den är mest populär på yrkes. Den har den längsta kön och blev full snabbast.
Sjöfartslinjen, med sina fyra specialiseringar, gapar dock tom. Det finns nästa tjugo lediga platser.
– Det har varit dåligt söktryck på den tyvärr. Men mycket hinner ändra också, på en timme kan vi plötsligt få tre nya studeranden, säger Katarina Sundberg.
Mindre än tio unga utan studieplats
– Det är meningen att det ska vara fullt. Många har dessutom kommit in på de alternativ man sökt, men det är klart att alla inte fått sitt förstahandsval. Det är mindre än tio personer som inte har en studieplats, men det finns fler än tio studieplatser lediga, konstaterar Katarina Sundberg.
Det finns ännu lediga platser på Ålands folkhögskola, något Katarina Sundberg tycker är mycket bra.
– Det är jättepositivt ifall någon ångrar sig eller känner att de hamnat på fel utbildning, då är det toppen att man kan plugga på folkis ett år.
Servitörslinjen i fara
En ettårig utbildning till servitör för personer som redan har en avklarad gymnasieexamen eller yrkeserfarenhet inom branschen planeras också. Hittills är elevunderlaget för litet och antagningen är förlängd. Totalt finns det 20 platser.
– Vi söker fortfarande studeranden till linjen, det behövs dessutom flera utbildade servitörer i branschen.
Man tar inte in några gymnasieelever på servitörslinjen i år, vilket betyder att det enbart finns en klass servitörer som helt säkert kommer utbildas i år. Detta är en avgångsklass som inledde sina studier hösten 2016.
– Men förhoppningsvis får vi två klasser, en med avgångseleverna och en med den ettåriga servitörsklassen. Vi kämpar för att få ihop den.
Totalt är fem lärare heltidsanställda på servitörslinjen.
Vad kommer att hända med lärartjänsterna om ni inte får ihop en till klass?
– Lärarna har en bred kompetens inom pedagogik och sina egna specifika kompetensområden. Vi kommer sysselsätta dem. De kanske inte får jobba med vad de brinner för hela året. Det är inte ett åländskt fenomen dock, man ser en liknande utveckling i hela svenskfinland.
En jämställd tekniklinje
– Vi jobbar väldigt mycket med könsfrågor och att flickor också ska våga söka sig till tekniska linjer. I år har det hänt en sak som är unik. I dag inleder 16 nya fordonsmekaniker sina studier, och klassen består av åtta flickor och åtta pojkar. Det har inte hänt förut, det är jätteroligt.
Katarina Sundberg berättar att man jobbar mycket med att alla ska vara välkomna och hon tror att detta är ett resultat av mer kvinnliga förebilder inom branschen. Lärarna på linjen är också väldigt glada över utvecklingen.
– De tycker det ska bli spännande, det brukar kanske vara två tjejer i en grupp på sexton, nu är det femtio, femtio. Det tycker jag är coolt, att vi har lyckats få en förändring, avslutar Katarina Sundberg.
Alexandra Gäddnäs