Hittills har det i Finland inte varit olagligt att titta på piratmaterial via olika filöverföringsprotokoll eller strömningstjänster på nätet. Men efter att EU-domstolen i veckan tagit ställning till ett fall i Nederländerna menar experter nu att strömning av olagligt uppladdade filer kan bli olagligt i alla länder.
I det specifika fallet hade en person strömmat olagligt material med hjälp av en mediaspelare med många strömningstjänster färdigt inprogrammerade i minnet.
EU-domstolen beslöt att försäljningen av apparaten stred mot regler om överföring av upphovsrättskyddat material till allmänheten och fastslog samtidigt att det inte heller är lagligt att strömma med mediaspelaren.
Prejudikat
I flera EU-länder, bland annat Sverige, har ett undantag i EU-direktivet om upphovsrätt gjort att strömning av piratmaterial varit lagligt, medan delningen av densamma varit olaglig.
Det är EU-domstolens dom mot den nederländska mediaspelaren som experter nu menar att kan utgöra prejudikat i nationella rättsfall. Man har menat att domslutet kommer utgöra rättspraxis för all slags piratströmning, även den som själva tittaren står för.
Men Fredrik Granlund, teknikexpert och tidigare medarbetare på Ålandstidningen, hävdar att den nya domen kommer påverka mycket lite i praktiken.
– Jag tror inte det kommer få några direkta effekter för den som tittar på olagliga strömningssajter. Det är specifikt bruket av den här fysiska apparaten som berörs i domen, inte företeelsen att se på film man möjligen laddat ner olagligt.
Samtidigt säger han att rättighetsorganisationer och upphovsrättsinnehavare givetvis nu kommer jobba ännu hårdare för att krama pengar ur folk.
– EU-domstolens besked innebär en öppning för upphovsrättsinnehavarna eftersom de kommer föra fram det här som ett skäl och sätta hårdare krav på skadestånd.
– Det kommer bli krångligare rättegångar för de som blir åtalade och fler kommer bli medvetna om att det kanske inte är lagligt. Men i slutändan innebär det inte någon större skillnad.
Lagliga alternativ
Samtidigt, säger Fredrik Granlund, minskar behovet av olagliga alternativ i takt med att lagliga strömningssajter erbjuder samma sak.
– För 15 år sedan brydde sig ingen om fildelning men i takt med att upphovsrättsinnehavarna började uppmärksamma det har utvecklingen gått mot att det i större utsträckning förbjuds. Men det här är något som kommer lösa sig på sikt, tiden från att filmer har premiär tills de finns på en laglig strömningssajt blir allt kortare. Netflix, Hulu, Amazon Prime och alla de andra gör att det är meningslöst att fildela filmer längre, om man nu inte bara måste se Rouge One samma månad som filmen släpps på Blu-ray.
Kevin Eriksson