– Orsaken är att det andra arrendeavtalet förlängdes med ytterligare fem år, fram till 2026. Men förutsättningen för att få förlängningen var att arrendatorn förband sig att själv bekosta inhängandet av betesmarkerna mot vattenskyddsområden, säger Landskapets fastighetsverks vd Stefan Rumander som är noga med att påpeka att han inte själv hanterade ärendet av jävsskäl, då han sitter i ÅCA:s styrelse och arrendatorn är mjölkleverantör.
– Styrelsen beslutade 2019 att han skulle få förlängt om han tog kostnaden och det kan man ha åsikter om, men jag tycker att det var smart att vi slapp kostnaden. Han har ju inte fått arrendet gratis utan betalar för det.
När det avtalet löper ut 2026 kommer även det att bjudas ut, säger Stefan Rumander.
Jättekonkurrens
Den andre arrendatorn, vars avtal nu bjuds ut, har inga marker med kor som berör vattenskyddet. Därför fick inte han samma erbjudande om förlängning, förklarar Stefan Rumander.
– Det råder jättekonkurrens om marken mellan bönderna och jordbruket är hårt pressat. Så jag förstår att sådant här frågor ifrågasätts. Det är viktigt att det hanteras korrekt för bönderna har det tufft.
Det finns inga bindande regler, men generellt sett ska alla arrenden bjudas ut på nytt när de går ut.
– Om det inte finns vägande skäl bjuder vi ut dem, i synnerhet när det rör sig om större arrenden eftersom vi vill ändra avtalen mot bättre miljöskydd.
Auktionen med skriftliga anbud, om det utbjudna arrendet, avslutas den 25 februari.