Förvaltningsrådets ordförande, Gunnar Westerlund, bekräftar kontakten med Runar Karlsson, men därifrån framåt går tolkningarna av kontakten något i sär.
– Vi har framfört att vi uppskattar att folk engagerar sig och kommer med förslag. Sedan är det en annan sak vad man kan göra av förslagen.
Enligt Gunnar Westerlund är det efterlysta kvotsystemet som bland andra Runar Karlsson har framfört inte genomförbart enligt bolagsordningen.
– Valet av förvaltningsrådets medlemmar görs på individnivå, några kvoter för olika kommuner eller landskapet finns helt enkelt inte.
Vidare säger han att det i valberedningens instruktioner ingår att försöka få en representation som avspeglar kompetens och som representerar ägarna så bra som möjligt.
– Det finns inga myndighetskrav på medlemmarna, men de bör vara oförvitliga personer med en bred kompetens och erfarenhet, säger han och fortsätter:
– Valberedningen har alltid gjort detta enligt bästa förmåga, och jag tror inte att någon dramatisk förändring i arbetssättet är nära förestående.
Viktigt med öppna kort
Gunnar Westerlund säger ändå att man tacksamt tar emot förslag på lämpliga personer som kan representera ägarna.
– Men det är inte alltid så lätt att veta vem som vill engagera sig
Hur ser du på planen att samla fullmakter för att nå målet om man inte får sina intressen tillgodosedda?
– Jag ser i och för sig inget negativt i att någon samlar fullmakter så länge det sker med öppna kort och så länge de personerna förstår vad fullmakten ska användas till.
Han ser heller inget problem i att man kommer med förslag på stämman.
– Alla förslag är välkomna, men det får gärna ske på förhand till valberedningen. Om någon känner sig förbigången föreslår jag att man tar kontakt med just valberedningen och för fram sina tankar. Vi lyssnar gärna på dem, även om vi inte kan lova någon form av kvoter.