Under 2016 har antalet personer i behov av plats inom Ålands omsorgsförbund ökat, det rör sig bland annat om unga vuxna som inte längre studerar och om nya klienter som inte har träningsverksamhet eller som har flyttat hemifrån som nu behöver omsorg. Det påverkar budgeten för 2017. Men enligt Veronika Snellman så är 2017 ett speciellt år.
– Puckeln är nu nådd. Sedan är vi ikapp.
Mariehamns stad skriver i sitt utlåtande att personal borde kunna omplaceras, exempelvis från gruppboendet i Lemland som har stängts.
– Det är en sådan process vi gör. Men samtidigt måste vi se till utbildningsnivå och annat.
I utlåtandet föreslås också att man gör en jämförelse med Kårkulla på fastlandets kostnader.
– Åland har ett lite bättre löneavtal, vi har en timme mer i ersättning per natt, vi har betald självstyrelsedag, och så vidare. Det blir kostnader. Sedan har vi en av varje udda diagnos, medan de har tio av samma. Det är mycket beteendeproblematik nu, osynliga handikapp som är ack så utmanande. Då måste vi stärka upp pedagogiskt med personal, säger Veronika Snellman.
Nya lagar gör också att utbildningsnivån måste vara högre, därför är en överflyttning av personal inte så enkelt, menar Veronika Snellman.
Kommunerna efterfrågar svar på vissa frågor, är det så att ni har varit för vaga i era formuleringar?
– Det är det som är vår utmaning. Vi försöker vara tydliga, men vi är såklart hemmablinda. Sedan är det så att vi måste göra texterna allmängiltiga men samtidigt vill varje kommun ha det på sitt sätt.
Budgetökningen på 1,8 procent handlar till 0,5 procent om löneökningar, bland annat för de som har jobbat en tid och får högre lön, men också för att nya specialomsorgslagen kräver högre behörighet. 1,3 procent är volymökningar där omsorgsförbundet behöver förstärka med personal.
Tas upp i fullmäktige
De kommuner som ännu inte har svarat har på sig till på måndag. Personal, klientgrupper och DUV ska också svara på budgetförslaget. Sedan sammanställer Ålands omsorgsförbund kommunernas utlåtanden och gör en översikt. Därefter tas det upp i styrelsen den 26 oktober. De fattar då ett beslut som skickas till fullmäktige, sedan är det upp till fullmäktige att ta ett sista beslut om budgetförslaget, något som sker den 15 november.
– Budgetförslaget går att ändra, men då kommer det att synas någonstans. Det blir mindre volymer eller mindre säkerhet. Helheten är total och då måste också den totala budgeten funka, oavsett om en kommun väljer att ta bort sina klienter. Någon sorts konsekvenser kommer det att få, och det är det som fullmäktige måste ta hänsyn till.
Petra Dahlgren