Lagtingsledamöternas och landskapsregeringens ministrars arvoden har blivit en nagel i ögat för många ålänningar och även oppositionspolitiker.
Efter massiv kritik mot ministrarnas höjda arvoden inför den pågående mandatperioden gav lagtingets kanslikommission i uppdrag åt den oberoende arvodeskommissionen att utreda saken och jämföra med motsvarande i parlament i Norden.
I debatten, och även under presskonferensen när jämförelsen överräcktes till lagtingets talman Jörgen Pettersson (C), sägs att arbetet i lagtinget är mer än att bara delta i lagtingets plenum. Det är i utskotten det riktiga arbetet utförs. Men hur vet vi ålänningar vem som är med och utför det arbetet?
På lagtingets hemsida kan man se närvarostatistik för lagtingets plenum.
Men ingenstans kan man se hur aktiva ledamöterna är i utskottsarbetet. Varför inte?
Utskotten för bara protokoll för de möten där betänkanden antas och då nämns vilka som deltagit i besluten. Men vad är det som säger att de som varit med när beslutet fattats också varit med i utskottsbehandlingen och -hörandena?
Det finns ingen fastslagen arbetstid för lagtingsledamöterna men talman Jörgen Pettersson säger att det är ett 24/7-uppdrag, det vill säga att det innebär arbete dygnet runt.
Det är definitiv en sanning med modifikation, flera av lagtingsledamöterna har andra sysselsättningar vid sidan om, inklusive nämnda talman som var utskottsordförande i det tyngsta utskottet under förra mandatperioden, men samtidigt hann med sin branschtidning för sjöfarten.
Det kan inte vara svårt att även protokollföra närvaro vid utskottets alla möten, en enkel krysslista räcker.
Skattebetalarna och väljarna behöver få veta vilka som deltar i utskottsarbetet, speciellt som det används som argument för nivån på arvodena.
Som på alla arbetsplatser finns det naturligtvis arbetstagare som engagerar sig mer eller mindre, men ett enkelt sätt att se om lagtingsledamöterna gör möda för lönen är att redovisa närvaro i det viktigaste arbetet i lagtinget, utskottsarbetet.