Landskapsregeringen beviljade nyligen tillstånd för skyddsjakt på maximalt fem havsörnar vid Lågskär för att försöka skydda ådungarna när de kommer ut i vattnet. Torsten Stjernberg, som under många år har arbetat med inventering av och forskning om örnstammen på Åland, är principiellt emot att man skulle skjuta örnar men har ändå en viss förståelse för att landskapsmyndigheterna gör ett försök med skyddsjakt.
– Det känns ju främmande att det nu blir aktuellt med skyddsjakt på den art man länge har arbetat för att rädda, säger han.
Torsten Stjernberg har länge varit med och forskat om örnarna. På 1970-talet startades ett projekt där man arbetade för att skydda örnen, som man då var rädd för att höll på att utrotas. Tack vare förbud mot miljögifter som DDT och PCB i Östersjön lyckades man få örnstammen att återhämta sig.
– Årliga inventeringar har visat att stammen har haft en kraftig utveckling, och den är nu i gott tillstånd, säger han.
Detta har också påverkat bytesdjurens stammar, och både i Ålands, Åbolands och Nylands skärgård samt längs svenska ostkusten har ejdern minskat kraftigt. Lågskär är ett mycket viktigt område för häckningen, 2022 häckade där 1.145 ådor.
Kan väcka uppseende
Havsörnen är i grunden fredad enligt EU:s fågeldirektiv, men det finns möjligheter till undantag när inga andra lösningar fungerar.
– Jag kan se det här i ljuset av att landskapet vill försöka slå vakt om en art i trångmål, som ett sista försök för att se om det ger någon effekt på Lågskär, säger Torsten Stjernberg.
Enligt honom är havsörnstammen så stark att den inte skulle påverkas av skyddsjakt på ett fåtal individer. Han tror dock att försök med skyddsjakt kan få konsekvenser från europeiskt håll.
– Det kommer nog väcka ett visst uppseende i Väst- och Nordeuropa, som inte gagnar Ålands och Finlands rykte, säger han.
Skrämseleffekt
Åland är ett övervintringsområde för havsörnar från en stor del av norra Europa, vilket innebär att skyddsjakten inte nödvändigtvis bara drabbar lokala unga örnar utan även individer från andra håll.
– Men man decimerar inte stammen med den här skyddsjakten. Förhoppningen med skyddsjakten är förmodligen att man kan uppnå en skrämseleffekt om man skjuter någon örn, men det finner jag osannolikt. Att ställa till med ett blodbad bland örnarna skulle inte vara hållbart och enligt mig helt oacceptabelt, säger Torsten Stjernberg.
Han påpekar att det är viktigt att sedan utvärdera hur försöket fungerar och se vilken effekt det får.
Torsten Stjernberg understryker även att man inte bör vintermata havsörnar, något som en gång var en viktig skyddsåtgärd men som havsörnsprojektgruppen slutade med för över 20 år sedan. Det medför enligt honom att dödligheten hos yngre örnar blir onaturligt låg.