Som Ålandstidningen rapporterade förra veckan har varg observerats i den östra skärgården. Inom landskapets enhet för jakt och viltvård var det inte oväntat att rovdjuret skulle dyka upp, med tanke på den täta vargstammen i sydvästra Finland och den isiga vintern.
Enligt landskapets jaktförvaltare är det också förväntat att vargen tar sig till fasta Åland. Vargen utgör en särskild risk för tamboskap, och bland fårägare växer nu oron.
– Det känns som en tickande bomb. Än så länge är fåren instängda och skyddade inom trygga väggar, men när våren kommer och gräset blir grönt släpps de ut. Om det finns varg då har vi problem. För de som har får på öppet bete är det som ett dukat matbord, säger Alfred Sjölund, ordförande för Ålands fåravelsförening.
Han bor själv på Simskäla, Vårdö, där han driver en fårgård tillsammans med sin familj.
– Det har synts spår av varg väldigt nära oss, den gick förbi över isen bara en kilometer härifrån. Jag var inte överraskad av det. Varg kom förra gången det var bra is också, säger han och syftar på vårvintern 2018.
Bild
Fårägare: Höj ersättning
Landskapsregeringen betalar ut ersättning för rovdjursskador, men fåravelsföreningen lyfter att systemet inte har uppdaterats på närmare tjugo på.
– Bara med tanke på inflationen har det föråldrats, säger Alfred Sjölund.
Enligt Jord- och skogsbruksministeriets förordning är ersättningsnivåerna följande: slaktfår 139 euro, slaktlamm 153 euro, lamm för avel 363 euro, tackor för avel 431 euro samt baggar för avel 556 euro.
Föreningens tidigare ordförande och nuvarande rådgivare Mia Söderdahl håller med om att ersättningen behöver ses över.
– Den är som i början av 2000-talet, då det var lodjur i farten. Men lo tar enstaka djur, medan varg ofta ger sig på fler. Siffrorna är inte längre relevanta, de behöver diskuteras, säger hon.
Mia Söderdahl, som själv är fårfarmare i Jomala, vittnar också om den olustiga känsla som väckts bland fårägarna.
– Ingen av oss vill vara gården som blir drabbad. Man kan aldrig vara säker på att vargen attackerar tamboskapen, men man måste ändå laga staket för att gardera sig. Att övervaka får på naturbeten är väldigt svårt. Det ger en känsla av otrygghet, säger hon.
Landskapets jakthandläggare Roger Gustavsson menar att det ännu inte finns tillräckligt med information om vargens rörelser på Åland.
– Det har varit diskussioner om att något rört sig på norra delarna på väg västerut, det har synts spår men vi har inte fått in några fotografier av varg, säger han.