Eckeröhallens framtid är fortfarande höjd i dunkel. I går presenterade kommunledning ett förslag till ett nytt driftsavtal för Eckeröhallen Ab, ett förslag som snabbt förkastades. Enligt kommunledningen finns det nu ingen väg framåt.
POLITIK Efter att företrädare för Eckerölinjen, som äger det bolag som står för driften av den landskapsägda Eckeröhallen, och kommunledningen i Eckerö träffats i ett informellt möte under gårdagen står det klart att det inte blir någon ny konstgräsmatta i hallen i år.
Under ett möte i juni fick kommunen i uppdrag av landskapet att ta fram ett förslag till ett nytt driftsavtal för Eckeröhallen. Under gårdagens möte presenterade man förslaget för driftsbolaget som dock inte kunde acceptera villkoren. Anledning är att kommunen kräver att driftsbolaget ska stå för en, enligt dem, alltför stor del av de 200.000-300.000 euro som en ny konstgräsmatta väntas kosta.
-Beskedet vi gav kommunen under mötet var att villkoren i förslaget är helt orimliga ur vår synpunkt. Enligt förslaget skulle landskapet och kommunen stå för en del av kostnaden för att byta ut mattan och vi för resten. Vår invändning är att vår del av kostnaden är alldeles för stor, berättar Tomas Karlsson, operativ chef på Eckerölinjen.
Ingen ny matta i år
Eftersom man inte har kunnat enats om en fortsatt drift och en finansiering av en ny konstgräsmatta verkar det nu stå klart att det inte blir någon ny matta i hallen i år.
-Det finns ingen chans att sätta in en ny konstgräsmatta i år. Säsongen är för långt gången. Alternativet är att byta ut matten säsongen 2009/2010. Om inte går avtalet ut i september 2010 och då kommer det att ske en ny upphandling, säger Karlsson.
Tomas Karlsson berättar att med befintligt aktiekapital skulle driftbolaget till och bryta mot lagen om man accepterade och genomförde det nya förslaget.
-Om vi accepterar det nuvarande förslaget kommer vi att använda 50 procent av vårt aktiekapital på att byta ut mattan, vilket inte är tillåtet enligt aktiebolagslagen. Men även om vi tillför mer aktiekapital och på så sätt kan byta ut mattan står vi där med en ny matta men inget annat.
Nya inventarier
Det är nämligen inte bara konstgräsmattan som behöver bytas ut. Ett problem hallen dras med är att den i dagens läge är anpassad för fotboll. För att få lönsamhet i hallen måste dess användningsområde vidgas.
-Den nya konstgräsplanen i Jomala kommer att ta en stor del av de åländska föreningarna om vintrarna fortsätter att se ut som de gjort de senaste åren, så vi måste kunna sälja halltid för handboll, basket, och så vidare, inte bara fotboll, säger Karlsson.
Karlsson berättar att man nu gett hallchefen Ove Sundblom i uppdrag att ta fram en lista på vilka inventarier med mera man behöver införskaffa för att driva hallen vidare och vad det kommer att kosta. I bästa fall är denna lista klar om ett par veckor.
Kommunledningen kritisk
Att Eckeröhallen gjordes till en ren fotbollshall är något kommunstyrelsen ordförande Rune Söderlund (c), en av dem som deltog i mötet, är kritisk till.
-Redan från början prutade man ner priset på hallen vilket ledde till att det bara blev en ren fotbollshall, säger han.
Söderlund är i allmänhet rätt pessimistisk gällande hallens framtid och lägger en stor del av skulden på landskapet.
-Förutsättningen för att driften ska kunna fortsätta är att det blir ett mattbyte, men det ser inte så bra ut just nu. Driftsbolaget har sagt upp avtalet och det verkar inte finnas någon framkomlig väg.
-Vi hade hoppats på att landskapet skulle ha sträckt sig lite längre. Rent generellt tycker jag att landskapet borde ta större ansvar för den kommande driften.
Vad som kommer att hända med den framtida driften av Eckeröhallen vågar inte Rune Söderlund riktigt spekulera i.
-Det enda alternativet är att landskapet ger lite mer pengar till ett mattbyte och att det nuvarande driftsbolaget kan driva hallen vidare.
Har potential
Tomas Karlsson på Eckerölinjen vill inte lägga skulden på landskapet, men tycker att den rätta politiska viljan saknas.
-Nej, jag vill inte peka ut något syndabock. Jag förstår problematiken både för landskapet och kommunen. Det skulle gå att lösa detta med politisk vilja, men jag är rädd för att den viljan inte finns. Jag ser heller inte landskapets del som helt klar. Alla parter verkar inte riktigt ha pratat ihop sig.
Tomas Karlsson är inte lika pessimistisk rörande hallens framtid som kommunledningen. Han berättar att det finns flera som är intresserade av att driva hallen vidare när avtalet går ut om två år.
-Det finns potential i hallen. Att det skulle bli konstgräs i Jomala har vi vetat om längre, betonar Karlsson.
Stort stöd
På landskapsregeringen (LR) betonar man att man vill nå en lösning och att man är villig att stå för en stor del av kostnaderna för att lägga in en ny konstgräsmatta.
-Som en förhandlingssiffra har vi angett att vi är beredda att stå för 75 procent av kostnaderna, givet att vissa andra villkor uppfylls. Vi vill nå en lösning, säger finansminister Mats Perämaa (lib).
Anledningen till att LR kan betala ut ett sådant stort stöd, som vida överstiger de 30 procent som gäller i normala fall, är att landskapet äger hallen.
-Det är inte att betrakta som ett näringsstöd eftersom det är landskapet som äger hallen. Å andra sidan är det enligt driftsavtalet Eckeröhallen Ab som ska stå för mattbytet, och vi kan inte ge förmåner åt enskilda företag.
Ålandstidningen