Att båtarna är fullbokade har orsakat problem för de som lever och har verksamhet ute i skärgården. En av anledningarna till att situationen förvärrats under de senaste året är att Trafiksäkerhetsverket har implementerat nya regler, och mängden bilar båtarna får ta har minskat med nästan 30 procent på vissa turer. På Kökar börjar tålamodet ta slut kring de många buden om hur situationen ska lösas.
– Det finns sedan lång tid problem i hur skärgårdstrafiken hanteras. Färjorna är fullbokade men åker vissa turer halvtomma och förnyelse av tonnaget är akut, säger Gunnar Sundström, ordförande för Kökar kommunfullmäktige.
Tidigare i sommar har också Kumlinges företagarnätverk och näringslivsnämnd larmat om att situationen blivit ohållbar.
– Jag har väldigt konkreta exempel, bara de första veckorna i juni har fem gäster avbokat sina övernattningar på Kumlinge. Det är jättemycket, med tanke på att vi har en väldigt kort säsong här ute, berättade turistföretagaren Désirée Johansson för Ålandstidningen i början av juni. Hon poängterade att problemet har funnits sedan 2013 och efterlyste praktiska planer från landskapsregeringens sida.
Robert Karlman, som driver Sandviks camping och gästhamn på Kökar har också påverkats.
– Jag märkte mest av problemet på våren. Första kunden som skulle komma måste avboka. Jag har förlorat en hel del pengar på avbokningar. På sommaren kommer det mycket folk med egna båtar eller med cyklar så det märks inte lika tydligt.
Inte inbyggda fel
Transportbyrån undersökte orsaken till att färjorna går halvtomma i början av juli och presenterade sex orsaker till problemet. Både personbilar och stora fordon avbokar sent eller utnyttjar inte sin bokade plats, lastbilar kan vara lättare än vad man utgått från, skärgårdsplatserna utnyttjas inte fullt ut samt det faktum att alla bilar inte kommer på med en gång, utan kommer ombord i mellanhamnar.
Sedan februari har man dessutom åtgärdat att paketbilar och höga personbilar tidigare reserverats en plats för höga metrar, när de egentligen skulle rymmas på platser med låga metrar. Antalet skärgårdsplatser minskades även. I rapporten kan man läsa att: ”Det har inte gått att finna indikationer på att själva bokningssystemet har inbyggda fel efter februari i år, då låga/höga metrar rättades till.”
Gammalmodigt bokningssystem
På Kökars kommun är man frustrerad över läget.
– Detta slår undan fötterna för näringslivet. Landskapsregeringen måste göra något, säger Madelene Ahlgren, kommunstyrelsens ordförande.
– Ett av de stora problemen med detta är att bokningssystemet är helt otillräckligt, säger Gunnar Sundström.
– Vad vi tror är ett av problemen är att lastbilar dubbelbokar systematiskt. Där åker det fem bilplatser med en gång, säger Johan Rothberg, kommundirektör.
– En sen avbokning är bara några timmar före avgång. Man borde ändra regelverket gällande tung trafik, att de måste avboka minst ett dygn före, säger Madelene Ahlgren.
Situationen slår hårt mot lokalbefolkningen, som lever med en osäkerhet kring hur man kan förflytta sig. Trion tror att det påverkar folks beslut att flytta till eller bo kvar i skärgården.
– Trafiken är vår livsnerv. Kapacitetsbristen är tydlig, det har inte kommit en ny färja på många, många år, säger Johan Rothberg.
– Folk bokar upp platserna och ibland är det svårt att ens få med cyklar. Turistföretagare får avbokningar på grund av färjorna. Hela bygden är uppbyggd på en välfungerande trafik och turism, säger Madelene Ahlgren.
– Lite otyg får man leva med men detta går över gränsen, avslutar Johan Rothberg.
Alexandra Gäddnäs