Efter att vildsvin den senaste tiden observerats på flera platser på Åland väcks misstankarna att någon tagit djuren till landskapet och släppt ut dem i naturen. Alternativet är att de kommit till landskapet över isen eller att de simmat hit.
Jaktvårdskonsulent Jöns-Lennart Andersson i Kristianstad har över 40 års erfarenhet av vildsvin. Efter att ha fått höra om flera iakttagelser på olika platser tror han inte på att det är någon slump.
– Allt tyder på att det finns minst två familjegrupper som rör sig i landskapet.
Tror du de simmat till Åland, eller har de planterats in?
– De är visserligen duktiga simmare, men inte mer än någon kilometer. Däremot är det osannolikt att någon tagit dem med bil. De är oerhört svåra att transportera. När bilen stannar för de ett fasligt oväsen och blir helt galna. Det ska till rejäla burar för att hålla emot. Djuren gör slut på ett vanligt hästsläp på en kvart, de går rätt igenom väggen.
”Mycket läraktiga”
Vildsvin säljs bara för att hållas i hägn, antingen för att träna hundar eller för att födas upp för köttets skull, säger Jöns-Lennart Andersson.
Vad kostar ett vildsvin?
– Det beror på ålder och kön. Grisar under ett år säljs för cirka 1.500 kronor om det är honor. Galtar kostar det dubbla eftersom det är de som sedan används för hundträning.
Hur snabbt etableras en stam?
– Det går snabbt. De är mycket läraktiga djur, väldigt bra på att anpassa sig och hittar biotoper där de är svåråtkomliga. Samtidigt är det lokala djur som om de trivs klarar sig på allt från 200 till 2.000 hektar. Dessutom är det nattdjur, vilket gör det ännu svårare att jaga dem.
Hur långt rör sig vildsvin på ett dygn?
– Vid normalt födosök går de fem kilometer, men det längsta uppmätta i forskningen är 16 kilometer.
Krävs snabba åtgärder
Jöns-Lennart Andersson började med vildsvinshägn 1974 och har jobbat mycket med hantering av stammar i etableringsfasen.
– En sak är säker, vill man bli kvitt dem så måste man sätta in åtgärder väldigt snabbt. Jägarkåren måste hantera beståndet, alltså skjuta av dem tidigt, men det behövs också utbildning och information. Så har vi gjort på alla håll i Sverige, haft möten med markägare, jägare och erfarna jaktexperter.
Vad händer om stammen blir bestående?
– Då ritas den jaktliga kartan om fullständigt. Med vildsvin i skogen får man ändra på alla rutiner i den övriga jakten. Därför är det så viktigt att agera snabbt, säger Jöns-Lennart Andersson.
Jonny Mattsson