Genom bättre samarbete, mer information och en gemensam handlingsplan ska Östersjöländerna lägga in en högre växel i arbetet mot trafficking. Det säger Gun-Mari Lindholm (Ob) som är ledamot i arbetsgruppen mot människohandel i Östersjöområdet.
POLITIK Arbetsgruppen tillsattes under den senaste parlamentariska Östersjökonferensen som hölls på Åland förra året. Målet med arbetet är att ledamötena ska kartlägga hur människohandeln ser ut i medlemsländerna, beskriva vilket arbete som görs och komma med förslag till gemensamma åtgärder.
På måndagen och tisdagen möttes representanter från Åland, Finland, Sverige, Danmark, Norge, Estland, Lettland, Litauen och Tyskland i Helsingfors för att diskutera frågan. Den här gången var fokuset specifikt handel med barn.
-I Finland beräknas tio till femtio barn passera varje år. Ändå har bara fem ärenden kommit till domstol sedan år 2004, säger Ålands representant i arbetsgruppen Gun-Mari Lindholm.
-Vi ska titta på närmare vad det beror på. Det skickar ut helt fel signaler.
Hon uppmanade också de övriga ledamöterna att ta reda på varför deras respektive länder inte har undertecknat konventionen mot barnsex, hittills har bara Danmark gjort det, menar hon.
Kartlägger läget
Först ska arbetsgruppen studera hur människohandeln ser ut i de berörda länderna och sätta sig in i vilket arbete som redan görs. Ett grundproblem är enligt Gun-Mari Lindholm att det finns många bra projekt på gång i Östersjöområdet, men att nätverkandet dem emellan fungerar dåligt.
-Det skulle behövas en länk från den lokala och regionala nivå upp till nationell nivå, säger hon.
Efter kartläggningen ska gruppen föreslå möjliga förbättringar i en rapport. Målet är att alla de berörda länderna ska omfatta den.
Har ni redan kommit fram till något?
-Att informationen till både allmänheten och brottsoffren behöver förbättras. På Åland skulle det kunna ske genom sexualundervisningen och med hjälp av ideella föreningar.
-Om vi får en bättre kunskap vet vi också vad vi ska reagera på och vad vi kan göra om vi ser något märkligt i samhället.
-Människohandel handlar inte bara om sexhandel utan även om handel med arbetskraft. Illegala arbetare som arbetar under slavliknande förhållanden.
Mynnar ut i rapport
Men finns det problem med människohandel på Åland?
-Inte enligt polisens bedömningar, då handlar det i så fall om att Åland kan vara en genomfartsled för människohandel. Men Åland är en del av världen och behöver delta i samarbetet.
Mötet i Helsingfors var gruppens femte träff. Nästa gång ska de mötas i Lettland.
-Då kommer vi bland annat att möta representanter från Ålands fredsinstituts samarbetsprojekt där med kill- och tjejgrupper, det blir en bra återkoppling eftersom vi mötte de åländska representanterna på Åland, säger Gun-Mari Lindholm.
Rapporten ska vara klar lagom till augusti när nästa parlamentariska Östersjökonferens hålls i Helsingfors.
Tone Nordling