Det var efter att flertalet anmälningar från allmänheten inkom under våren och sommaren 2016 som Fifax höga värden uppmärksammades för första gången.
Bland annat rapporterades det om att färgat vatten släpptes ut i havet och dåliga lukter. Med anledning av det utförde Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM) i juli 2016 egna provtagningar på det utgående vattnet. Samtliga provtagningar förutom en översteg ÅMHM:s gränsvärden och i samband med det beslutade man att provtagningar av det utgående vattnet måste göras två gånger per månad tills det att gränsvärdena uppnås.
Men ännu överstiger Fifax avloppsvatten gränsvärdena på flera punkter. Fifax egen årsrapport som offentliggjordes för lite drygt två veckor sedan visade bland annat att man kraftigt överskridit gränsen för den totala mängd kväve man har tillåtelse att släppa ut i havet.
Som en förklaring tar Fifax i rapporten upp den omfattande fiskdöd som inträffade i juli 2016.
Hörande
Nu har ÅMHM gett sitt utlåtande och det är på flertalet punkter man går åt Fifax efter att ha granskat bolagets årsrapport. Framför allt konstaterar man att de värden som rapporterats till ÅMHM är otillförlitliga eftersom anläggningen saknar instrument för flödesmätning.
Johanna Onshagen, miljöinspektör på ÅMHM, berättar att det inte med säkerhet går att fastställa vilka mängder fosfor och kväve som släppts ut utan flödesmätning.
– De siffror som finns i årsrapporten är inte flödesproportionella utan baserar sig på uppskattade siffror vad gäller flödet ut från anläggningen. Det är omöjligt att veta med säkerhet hur mycket som släppts ut.
I hörandet som skickades till Fifax i går konstaterar ÅMHM, från sina egna mätningar, att både koncentrationen av syreförbrukande ämnen, fosfor och kväve i det utgående avloppsvattnet alla överstiger gränsvärdet. Dessutom har man inte redovisat någon procentuell reningsgrad.
Man anmärker också på att Fifax aldrig rapporterat om incidenten med fiskdöden eller om det vatten som runnit ut i ett närliggande skogsparti.
Därtill konstaterar man att trots att halvårsrapporten tydligt indikerade att processvattnet inte renades tillräckligt vidtogs inga åtgärder.
Inväntar svar
Nu inväntar Johanna Onshagen och ÅMHM Fifax svar och framför allt är det på två punkter man vill se snabb förändring.
– Det behövs ett reningsverk som kan rena vattnet. Men vad jag har förstått har man ett på gång. Till på det måste det installeras en flödesmätning så att man närmare kan utreda värdena.
Men innan hon fått svar vill inte Johanna Onshagen spekulera i vad det kan bli för påföljder.
– Vi har skickat iväg ett hörande och inväntar deras svar. Vi behöver ta in det och göra en ny bedömning. I nuläget vill jag inte spekulera vidare men givetvis har vi fösrvaltningsmässiga principer som vi följer om regler inte följs.
Kevin Eriksson