När KST inledde sin verksamhet för tre år sedan tog man de lokaler man kunde få tag på, säger Runar Karlsson. Men de lokalerna har flera problem. Personalen är för det första utspridd på olika ställen. För det andra har man för trånga utrymmen. Och för det tredje är säkerheten för personalen inte tillräckligt hög.
– Det handlar om lokalerna för dem som sitter i Nyfahlers och på Nygatan. De är varken anpassade eller tillräckligt stora för verksamheten.
Gällande säkerheten säger Runar Karlsson att KST:s personal hanterar många känsliga ärenden och att det kan förekomma inlindade hot, till exempel efter beslut om att omhänderta barn eller beslut om avslag på ansökningar om utkomststöd.
– När personalen lämnar arbetsplatsen ska de ut till en öppen parkering och det kan kännas otryggt. Landskapsregeringen har löst personalparkeringen med låsta dörrar. Men hoten mot KST-personalen är betydligt starkare än mot dem som jobbar i landskapet. Det har blivit ett sådant samhälle att det kommer mer hot.
Bild
Kan bygga själv
KST har nu gått ut med en så kallad RFI (request for information), vilket är ett förfrågningsunderlag inför upphandlingar.
Syftet är att utreda vad hyresmarknaden på Åland kan erbjuda KST. Man efterfrågar utrymmen på 1.600–2.000 kvadratmeter för kontor, förråd, mottagningar och personalutrymmen samt cirka 500 kvadratmeter för ett familje- och skyddsboende. Det nuvarande skyddshemslokalerna i den hyrda byggnaden Tallbacken anses inte ändamålsenliga.
Den efterfrågade arealen är ungefär i samma storleksordning som dagens lokaler, vilka uppgår till närmare 1.800 kvadratmeter plus 443 kvadratmeter i Tallbacken.
– Vi vill försöka ta reda på vad det finns för lämpliga lokaler på marknaden. Finns det inte lämpliga lokaler till rimliga priser kan det sluta med att KST bygger själv, säger Runar Karlsson.
”Brukar säga nej”
Han jämför med Fixtjänsts lokaler, där det skulle ha blivit dyrare att hyra dem än vad det blev när KST köpte byggnaden.
– Är det billigare att bygga och driva en verksamhet själva gör vi det.
Kan det ändå bli dyrare än i dag?
– De är klart att större lokaler och säkrare lokaler kostar pengar. Men för att kunna uppfylla de lagar som lagstinget stiftat behövs folk som i sin tur behöver utrymmen och löner. Man kan inte stifta lagar och sedan säga att vi inte har råd till det.
Blir det ett stort motstånd kring en kostnadsökning?
– Jag vet att kommunerna brukar säga nej till mer pengar. Men jag vet också att det finns många som jobba inom KST:s boenden och sysselsättning som tycker att det är otillräckligt med resurser. De kanske bränner ut sig eller slutar. Så detta är inte en grej som man kan sopa under mattan, utan man måste sätta sig in i det och vidta åtgärder, säger Runar Karlsson.