Fritidsbåtar med inombordsmotor på max 25 kilowatt behöver inte ha brandsläckare ombord. Trots det har båtägare bötfällts just för att de saknat släckare.
Orsaken är en lagparagraf som ger utrymme för tolkningar.
SJÖFART -Det är landskapet som bestämmer. Men de borde skriva lagar och förordningar som går att läsa och förstå. De ger sig själva en bakläxa, säger Gunnar Silander, vice områdeschef på sjöbevakningen i Mariehamn.
Bakgrunden är denna: I landskapsförordningen om fritidsbåtars säkerhets- och miljökrav står att det på fritidsbåtar ska finnas en handbrandsläckare, "dock endast om fritidsbåten har en inombordsmotor eller en utombordsmotor på mer än 25 kilowatt".
"En handfull fall"
FAKTA PARAGRAFEN
Så här lyder det omdiskuterade stycket i landskaps-förordningen om fritidsbåtars säkerhets- och miljökrav.
Enligt bestämmelsen ska i en fritidsbåt som är försedd med motor eller i en över fem meter lång segelbåt, då den används, finnas följande utrustning:
4) en godkänd handbrandsläckare av klass AB eller ABE med minst två kilogram släckningsmedel, dock endast om fritidsbåten har en inombordsmotor eller en utombordsmotor på mer än 25 kilowatt eller är utrustad med spis, värmare eller någon annan anordning med öppen låga.
Detta kan tolkas på två sätt:
?Brandsläckare ska finnas på båtar med inombordsmotor på över 25 kilowatt och på båtar med utombordsmotor på över 25 kilowatt. Så säger landskapsregeringen att paragrafen ska tolkas.
?Brandsläckare ska finnas på samtliga båtar med inombordare samt på båtar med utombordare på mer än 25 kilowatt. Så tolkar sjöbevakningen reglerna.
-Det är lite förvånande att vi, polisen och åklagaren alla har fel, säger Gunnar Silander.
-På fastlandet har man precis samma linje som vi har följt.
Ändrar ni er om ni får reda på landskapsregeringens tolkning?
-Naturligtvis.
Är det en bra förändring?
-Nej, det tycker jag inte.
-Landskapsregeringen får ta ansvar för eventuella konsekvenser. Vår uppgift är att höja säkerheten till sjöss, säger Gunnar Silander.
Den som ska ha brandsläckare ombord, men inte har det drabbas av dagsböter. Enligt Gunnar Silander har det hänt, "i en handfull fall", att båtägare vars båtar har inombordare på under 25 kilowatt fått böter. De har med andra ord blivit felaktigt bötfällda.
-Men sådana misstag går att rätta till, säger han.
25 kilowatt är ungefär lika med 34 hästkrafter. De som drabbats är i första hand ägare av äldre snipor.
"Tillräckligt tydlig"
Orsaken till att den här saken är aktuell just nu är lagtingsledamot Leo Sjöstrands (lib) fråga till landskapsregeringen om tolkningen av den aktuella paragrafen. I trafikminister Runar Karlssons (c) svar framgår landskapsregeringens tolkning. Där sägs också att landskapsregeringen ska informera sjöbevakningen om sin syn.
-Vi tycker att paragrafen är tillräckligt tydlig. Att sjöbevakningen tolkat den fel är tokigt, säger Runar Karlsson.
Leo Sjöstrand själv är nöjd.
-Min tanke var att få klarhet i vad som gäller. Det finns många snipor så det här berör många.
Själv har han en skötbåt med en inombordare på fem hästkrafter och en snipa med en åttahästars inombordare.
Har du brandsläckare i båtarna?
-Nej, inte i någon.
Men är det inte bra att ha?
-Jo, jag rekommenderar alla att ha det. Men som jag ser det är brandrisken väldigt liten i en snipa med en åttahästars inombordsdiesel.
Syftningsfel, säger landskapsåklagaren
Om tanken är den som Runar Karlsson säger innehåller paragrafen ett syftningsfel. Det säger landskapsåklagare Jens-Erik Budd.
SJÖFART Jens-Erik Budd tolkar paragrafen precis som sjöbevakningen: Brandsläckare ska finnas på samtliga båtar med inombordare.
-Jag tycker att det är ganska klart. Det måste finnas en tanke med att man skriver om inombordsmotor och utombordsmotor separat, säger han.
Annars hade det räckt med att skriva att handbrandsläckare krävs "endast om fritidsbåten har en motor på mer än 25 kilowatt", tycker Jens-Erik Budd.
Han tror inte, med tanke på paragrafens formulering, att de som drabbats av felaktiga böter har någon chans att få pengarna tillbaka.
Ålandstidningen