Vid 19-tiden på måndagskvällen uppmättes vattenståndet till plus 80 centimeter vid mätstationen i Föglö. På kort tid hade det stigit från plus 45.
– För tillfället är den allmänna vattennivån ganska hög i hela Östersjön, runt plus 45 centimeter. Normalt när vattnet stiger kan det smita förbi Åland, det blir inte samma effekt som längs fastlandskusterna där vindarna trycker upp vattnet som inte har någonstans att fly, säger Patrick Eriksson, oceanograf vid Finlands meteorologiska institut.
En snabb höjning som den vi såg i måndags är, säger han, ganska ovanlig för Åland.
– Tittar jag tillbaka ett år i statistiken är det här den högsta uppmätta nivån. Men det är inte exceptionellt högt, som mest de senaste 30 åren har vi uppmätt 102 centimeter på Föglö.
Bra station för mätning
Orsaken till måndagens snabba stigning var ett djupt lågtryck som svepte in från Sverige med kraftiga sydostliga vindar.
– Men när lågtrycket passerat och vindarna blev nordliga trycktes vattnet tillbaka snabbt. Redan runt midnatt var det nere på under 60 och på tisdagsmorgonen uppmättes 30 centimeter.
Patrick Eriksson säger att mätstationen vid Föglö är bra att utgå från när man ser till hela Östersjön, den ligger som en knutpunkt mitt i och ger bra möjligheter att bedöma benägenheten för högre vatten.
– Att den allmänna vattennivån är ganska hög just nu har sina orsaker. Ända sedan årsskiftet har vädertypen varit sådan att lågtrycket kommit över södra Sverige och vindriktningarna har gynnat en ”pump” som tryckt in vatten från Nordsjön och in genom danska sunden, runt svenska sydkusten och in i Östersjön, säger han och fortsätter:
– Strukturen har hållit i sig och det har gjort att vattnet sakta stigit. Vid tillfälliga stormar kan det bli sådana här nivåer vi bevittnade i måndags.