Att de gamla träden nu avverkas väcker känslor hos allmänheten, vilket kyrkoherden i Jomala församling, Stefan Äng, har förståelse för.
– Jag förstår att det väcker reaktioner, både positiva och negativa sådana, säger han.
På den positiva sidan listar han bland annat åsikter om att kyrkan träder fram på ett helt annat sätt än tidigare efter att träden togs ner.
– Det här beslutet är resultatet av en mångårig process där arborister har konstaterat att träden är sjuka och börjar vara farliga för allmänheten, säger han.
Enligt en rapport lider somliga av träden av askskottsjuka, lövträdskräfta och stubbdyna – samtliga sjukdomar som förorsakar röta och slutligen träddöd.
I området kring Jomala kyrka har ett antal incidenter förorsakade av fallande grenar skett genom åren. I fjol skrev Ålandstidningen bland annat om en grov gren som föll från cirka tolv meters höjd och penetrerade vindrutan på Sven Sjöbergs bil när han passerade i allén.
– Vi är bara glada för att ingen har skadats hittills, men nu är det dags att ta bort dem, säger Stefan Äng.
Beaktat en helhetsbild
Enligt honom var de allra flesta av de nu 15 fällda askarna uttjänta.
– Det värsta exemplaret hade bara någon centimeter stam kvar, resten av innandömet var bara pulver, säger han.
När Ålandstidningen tar sig till kyrkan ser stubbarna kärnfriska ut, och likaså stammarna som ligger på hög bakom kyrkan.
– Det är en arborist som har gjort bedömningen. Personligen har jag inte den rätta kunskapen, men naturligtvis var vissa träd i sämre skick än andra. Vi har agerat på de åtgärder som föreslogs av vår trädgårdsmästare, baserat på arboristens rapport.
Ansågs det, i rapporten, vara nödvändigt att fälla samtliga träd?
– Man har kanske även beaktat en helhetsbild av området, det vill säga hur det skulle se ut att lämna något enstaka träd.
Ska de fällda träden ersättas med nyplanteringar?
– Det finns tankar i den riktningen, men inget beslut är ännu taget.
Längs allén, mellan prästgården och Jomala kyrka, har en majoritet av träden som kantar vägen markerats med röda kryss. Totalt räknade Ålandstidningen till 41 markerade träd, varav elva björkar och 30 askar.
– De ska tas ner eftersom de är döda och utdömda, säger ledande vägmästaren Thomas Idman på landskapets vägunderhållningsenhet.
När träden ska fällas är inte klarlagt, men Thomas Idman hoppas hinna med projektet innan årsskiftet.
Dålig lösning
Som det ser ut i nuläget är det osäkert om träden som fälls längs allén ska ersättas i framtiden.
– Problemet är att de behöver stå längre från vägen, och man vill heller inte hamna in i cykelbanan som löper på andra sidan. Och på andra sidan cykelbanan är det privat mark, så det ser ut som en svårlöst fråga, säger Thomas Idman.
I artikeln här intill säger arboristen bakom utredningen, Teppo Suoranta, att det är en dålig lösning att över huvudtaget plantera träd i en dikesbotten som den längs allén.
– Det går, men det kräver grundliga och omfattande täckdikningsarbeten, säger han.
Arboristen är mycket förvånad
– Jag höll på att trilla baklänges när jag åkte till kyrkan på onsdagskvällen. Det säger arboristen Teppo Suoranta som ligger bakom rapporten om kyrkträden.
– Det var absolut inte nödvändigt att ta bort alla träd.
När Ålandstidningen får tag på Teppo Suoranta är han förvånad, han säger att beslutet att fälla alla träd intill kyrkan har tagits av församlingen själv.
– Jag minns inte exakt hur många vi rekommenderade att fälla, men det rör sig om några enstaka.
Enligt honom hittade man två sjukdomar vid inspektionen av askarna på området – askskottsjuka och stubbdyna.
– Men långt i från alla träd var sjuka.
Alla hade inte behövt fällas alltså?
– Absolut inte, det var aldrig vår mening.
150 träd ska bort på sikt
Teppo Suoranta ligger också bakom undersökningen av cirka 150 träd i allén där man nu har markerat ett 40-tal träd för fällning.
– De träden undersökte vi tidigare i år. Träden som växer i botten på diket har fått allvarliga skador på rötterna, och med tiden är det nödvändigt att förnya hela allén.
Måste alla 150 träd bort alltså?
– Ja, över tid.
Han menar att hela allén måste planeras om från början.
– Det är en dålig lösning att plantera träd i botten på diket. Det går, men det kräver grundliga och omfattande täckdikningsarbeten.
Längs allén hittar man såväl klibbal som björk, ask och lönn.