Under perioden december 2015 till november 2016 ansökte och beviljades Jolita Andziulaitiene ersättning för sammanlagt 729 övertidstimmar för sitt arbete som socialsekreterare i Hammarland.
Kommunstyrelsen godkände utbetalningar på sammanlagt 17.478,82 euro i tre olika beslut. Men i samband med sitt sista beslut bestämde man att den anställde i samråd med kommundirektören skulle upprätta en prioriteringslista över vilka arbetsuppgifter som måste hinnas med på ordinarie arbetstid. Övriga uppgifter skulle delegeras till andra anställda. Om den anställde ändå arbetade över skulle det betraktas som frivilligt arbete. Eventuell övertid skulle tas ut i form av ledig tid.
Retroaktiv ersättning
Efter det inkom inga fler ansökningar om övertidsersättning förrän 2020 då Jolita Andziulaitiene ansökte om retroaktiv ersättning för 193,5 timmars övertid för år 2019, samt kvällsersättning och 13,5 timmar övertid för januari 2020.
Vilket kommunstyrelsen avslog med motiveringen att hon inte hade presenterat någon prioriteringslista. Därför betraktade man det arbete som utförts utanför ordinarie arbetstid som utfört på eget initiativ. Det har varit klarlagt att kommunen inte kommer att ersätta dessa timmar utan de måste tas ut i ledig tid. Då det inte skett har kommunen ingen skyldighet att ersätta dem.
Överklagar igen
Jolita Andziulaitiene, som numera lämnat Hammarlands kommun och arbetar för KST, överklagade avslaget men fick sitt överklagande avvisat av kommunstyrelsen.
Kommundirektör Kurt Carlsson säger att han upprepade gånger diskuterade med henne om prioriteringslistan.
– Det finns alltid hur mycket mer jobb som helst att göra men man måste prioritera. Det går ju inte att alla jobbar hur mycket de vill. Det är inte hållbart.
Han medger att socialkansliet var underbemannat 2015 och 2016. Men efter var den fulltalig.
Jolita Andziulaitiene själv säger att hon inte vill kommentera ärendet innan domstolen sagt sitt.
– Jag vill inte kommentera ärendet ännu. Jag kommer att överklaga.