Den infekterade stämningen inom stadens infrastrukturnämnd kvarstår. Samtidigt som turerna kring badhuset Mariebad fortfarande inte sett sitt slut, blossar nu en ny strid upp.
Ledamöterna Böge Holmberg och Sune Axelsson överväger att polisanmäla nämnden på grund av vad de hävdar är urkundsförfalskning.
För lång reservation
Vid nämndens möte den 21 augusti lämnade de båda in en reservation mot beslutet att återremittera ärendet om upphandling av konsulttjänster för renoveringen av Mariebad till stadsstyrelsen. På mötet kontaterade ordförande Jessy Eckerman att reservationen var dels för lång, dels inte enbart handlade om den punkt som behandlats. Därför ombads de båda att påföljande dag lämna in en reviderad reservation.
– De sa att reservationen för för lång och det ena med det andra. Vi talade med en juridiskt kunnig person och lämnade in en ny reservation med smärre ändringar dagen efter, säger Böge Holmberg.
Men när den reservationen, som var en knapp A4 lång och hade en tvåsidig bilaga, väl kom i protokollet var en tydligt nedkortad. På den kopia av reservationen som finns att ladda ned från Mariehamns stads hemsida syns tydligt att vissa delar täckts över.
– De har godkänt att vi ska få lämna in en resrvation. Men sedan har de klippt och klistrat i den utan att fråga oss.
Rättelseyrkande
Det ledde till att Böge Holmberg och Sune Axelssont lämnade in ett rättelseyrkande till det senaste mötet i indrastrukturnämnden, som hölls i tisdags, den 11 september. När yrkande skulle behandlas fick de två emellertid inte delta i behandlingen utan förklarades jäviga.
– De menade att vi var jäviga och ordförande wmeddelade oss muntligen att vi skulle gå ut, säger Sune Axelsson.
Beslutet blev sedan att yrkandet, som det står i protokollet, ”lämnas utan prövning då ärendet inte avgjorts i sak”.
Nu överväger Böge Holmberg och Sune Axelsson att polisanmäla händelsen med reservationen.
– Urkundsförfalskining är ett starkt ord, men det är vad det handlar om. Då handlar det om en polisiär åtgärd, och en sådan åtgärd mot kollegor är en tröskel, men något måste vi göra, säger Böge Holmberg.
Kritiska till upphandling
Det är ingen hemlighet att de båda är starkt kritiska till hur infrastrukturnämnden och de ledande tjänstemännen har hanterat frågan om upphandlingen av konsulttjänster kring renoveringen av badhuset. Det var också en stor del av reservationen, vars bilaga är en beskrivning av händelseförloppet enligt Böge Holmberg och Sune Axelsson.
– Det är nästan löjeväckande hur man försöker begrava det vi anser om ärendet, säger Sune Axelsson.
Han menar att ändringen av reservationen är ett sätt att skönmåla behandlingen av ärendet, och frågar varför de som gjorde ändringarna annars skulle gjort det.
– Varför gick de in och ändrade, och med vilken rätt?
De är båda nog med att påpeka att de inte är ”ute” efter någon.
– Vi är inte ute efter tjänstemännen, vi vill att det ska skötas korrekt, säger Böge Holmberg, och Sune Axelsson ger ytterligare en anledning till deras upprördhet:
– Skattebetalarna måste få valuta för pengarna.
Jonas Bladh