Två av huvudpersonerna i det narkotikasmugglingsfall som avslöjades i oktober 2020 döms mot sitt nekande till ovillkorligt fängelse i tingsrätten. Rätten finner att totalt tre personer gjort sig skyldiga till narkotikabrott genom att ha planerat införsel av, sålt, transporterat och olagligen innehaft 395 gram cannabis.
Två kvinnor åkte med skärgårdsfärja från Vårdö till Brändö för att hämta ett paket och greps vid återkomsten till Vårdö. Den tredje personen åkte med färja från Finland till Brändö, efter att ha stått under övervakning av polisen och tullen. Rätten anser att det inte är någon slump att två av huvudpersonerna samtidigt befann sig i skärgården och att det är uppenbart att de normalt inte reser med skärgårdsfärjorna, då de inte känner till vare sig geografin eller namnen på färjorna.
Händelsen inträffade vid en tidpunkt då det rådde coronarestriktioner och därför var svårt att resa till och från Åland, vilket gjorde att priset på narkotika var högre än tidigare.
Straffad flera gånger
För en 30-årig man blir straffet sju månader, medan en 22-årig man döms till nio månaders fängelse. Den senare döms även för falsk angivelse, efter att ha påstått att två andra personer varit ansvariga för narkotikahanteringen, något han senare tagit tillbaka. Därutöver döms han för misshandel och lindrig skadegörelse. Hans straff skärps även på grund av tidigare brottslighet, vilket åklagaren yrkat på. Mannen ska ersätta målsägandena med sammanlagt 6.000 euro och ersätta statens rättshjälpskostnader för flera parter, totalt drygt 5.000 euro. De dömda och en målsägande hade beviljats rättshjälp utan självrisk, varför staten ska stå för inemot 15.000 i ersättningar till deras biträden.
Även en 26-årig kvinna döms för narkotikabrott till sex månaders villkorligt fängelse, medan en 23-årig kvinna och en 21-årig man döms för medhjälp. Deras straff blir tre månader villkorligt respektive 40 dagsböter. Två av huvudpersonerna döms också för straffbart bruk av narkotika, vilket de erkänt.
Åtalet mot den sjätte inblandade, en 23-årig kvinna, förkastas, då det inte kunnat bevisas att hon haft kännedom om att de övriga planerat att begå narkotikabrott. Rätten skriver dock att ”hon har hållit sig aktivt omedveten om vad som försiggått” och anser att hon borde ha ställt frågor när bland annat resplaner ändrats.