Ålandstidningen åkte till De gamlas hem för att ta reda på hur bristen på sjukskötare ska lösas inför nästa vecka.
Men på den frågan finns inga klara svar.
Den öppna konflikt som uppstod när föreståndaren blev uppsagd för två veckor sedan suger mycket energi.
ÅLDRINGSVÅRD Stämningen är inte bra. Det känns direkt när Ålandstidningen besöker äldreboendet De gamlas hem i Jomala lagom till förmiddagskaffet.
Fem sjukskötare är på jobb denna fredag. Nästa vecka kommer bara två av dem att vara kvar. Det är deltidsanställda Barbro Blomqvist samt en sommarvikarie som arbetar till en bit in i juli.
Två sjukskötare slutar på måndag. Och vikarierande föreståndaren Tua Storfors gör sin sista dag när vi träffar henne.
Två sjukskötare är sjukskrivna och ska dessutom gå på mammaledigt inom kort.
Problem med jourerna
Till nästa vecka har en pensionerad sjukskötare anlitats som inhoppare. Det betyder att tre sjukskötare kan finnas på jobb från och med tisdag. En mer än halverad styrka, säger Barbro Blomqvist och visar ett arbetsschema med många tomma fält.
-Närvårdarna är oroliga och pensionärerna undrar hur det ska gå för dem. Några är jätteoroliga. Anhöriga frågar också, säger Tua Storfors.
Barbro Blomqvist vill att vi ska skriva att pensionärerna kommer att bli omhändertagna. Att ingen behöver oroa sig för det. Men hon undrar lite över hur hennes egen situation kommer att se ut.
Jourerna kan bli extra problematiska. Räknar man bort inhopparen finns bara två personer som kan dela på veckans sju jourkvällar. Och eftersom sommarvikarien även borde ha en bakjour så måste Barbro Blomqvist i teorin ha jour eller bakjour alla kvällar. Hur lösningen på detta problem ser ut är ännu oklart.
Ett annat problem är att det nästa vecka inte finns någon möjlighet att ha en sjukskötare i tjänst på kvällarna, vilket man haft tidigare.
Det finns ett förslag på att köpa fler jourtjänster av Ålands hälso- och sjukvårds hemsjukvård än vad man gör i dag. Men det alternativet har inte blivit utrett ännu.
Konsulter inkallade
Sjukskötarnas avhopp beror på hur styrelsen för De gamlas hem behandlat dem.
-Man är så överkörd, säger en person.
Ålandstidningen har tidigare beskrivit bakgrunden. Problem uppstod mellan den provanställda föreståndare Berit Lindqvist och förvaltningschefen Solveig Jansson. Sjukskötarna tog parti för Berit Lindqvist, styrelsen för Solveig Jansson. Resultatet blev att styrelsen hävde Berit Lindqvists provanställning med omedelbar verkan. Och att de flesta av sjukskötarna inte ville arbeta kvar.
-Styrelsen tycker att det är vårt fel att Berit fick sluta och att den här jobbiga situationen uppstått. De kan inte tänka sig att det är något fel på organisationen, säger Tua Storfors.
För att förbättra läget inkallades de svenska konsulterna Yvonne Matsson och Bing Söderman. De träffade personalen under två dagar i början av veckan och ska lämna en skriftlig rapport om vad de kommit fram till. Innan den anländer har de flesta sjukskötarna hunnit sluta.
"Stämmer inte"
Sjukskötarnas syn på problemen kan nog sammanfattas med att de är missnöjda med hur förvaltningschefen Solveig Jansson sköter sitt arbete.
Solveig Jansson själv är satt under hård press för tillfället. Hon mår inte bra av situationen och av den ökade arbetsbördan.
Hon ser egentligen ingen annan lösning än att helt enkelt ersätta den personal som gått förlorad. Arbetet med det pågår och på styrelsemötet den 28 maj ska det diskuteras om en tillfällig föreståndare ska anställas.
-Det finns namn, men inget är klart än, säger Solveig Jansson.
Hon vill även ge sin sida av saken, eftersom hon anser att det som tidigare skrivits om problemen i de åländska tidningarna inte stämmer.
Till exempel förstår hon inte hur uppfattningen om De gamlas hem kan förändras så snabbt.
-För två veckor sedan ansågs det vara ett så fint hem att det borde visas upp som en modell för andra. Kan det här verkligen raseras på så kort tid?
"Det går nog"
Solveig Jansson beskriver hur hon arbetat för hemmets bästa. Till exempel kämpade hon för inrättandet av fyra nya tjänster, trots att styrelsen var av en annan åsikt, säger hon.
Hon anser att det inte hört till hennes uppgifter att ombesörja den datorisering av vårdsidan som nu finns upptagen i årets budget och som tydligen varit en källa till missförstånd.
Att omorganisera vården är egentligen föreståndarens uppgift, säger Solveig Jansson.
-Men det är ingenting man kan begära under en provanställning.
Framför allt har hon inte upplevt någon konflikt mellan sig själv och föreståndaren.
-Men Berit Lindqvist skickade ett brev till styrelsen angående mig som var så hårt skrivet att styrelsen valde att säga upp henne.
Ligger det på dig att lösa den här situationen nu?
-Ja, det är på mig att ordna det.
Hur då?
-Jag tror att allt kommer att fungera när vi får en tillfällig föreståndare och nya sjukskötare.
-Närvården och grundvården är helt okej. Pensionärerna har det bra. De känner inte av det här ännu.
Kan det uppstå problem med vården innan en ny föreståndare är på plats?
-Om vi hjälps åt så går det nog, även om det blir jobbigt. Det beror på hur positiva de som blir kvar är. Det gäller att försöka få personalen att jobba för, inte emot.
"Inte en dag till"
De nuvarande sjukskötarna söker sig i alla fall vidare.
-Jag orkar inte vara kvar en dag till och försöka lösa det här, säger Tua Storfors.
Därmed inte sagt att hon inte kan tänka sig att återvända en dag.
Vad måste ha ändrats för att du ska vilja arbeta här igen?
-Organissationen behöver struktureras bättre. Vem som ansvarar för vad.
Barbro Blomqvist stannar däremot kvar på De gamlas hem.
-Jag väntar mig förändringar, säger hon.
Ålandstidningen