Konsultbolaget Afry har lämnat sin slutrapport i MKB-arbetet för OX2:s havsvindkraftprojekt norr om Åland och arbetet med att analysera informationen pågår. OX2 närmar sig därmed nästa steg i processen där projektets omfattning ska definieras.
Var vindkraftverken ska placeras, hur många, hur höga och om allt ska göras på en gång eller i faser är ännu några av många variabler man arbetar med, men projektet har börjat ta vissa former.
En sak som är klar är att OX2 inte gör några studier för de större Sunnanvindområdet i landskapsregeringens havsplan. Fokus ligger i stället på de egna områdena, och faktum är att man nu också börjat skala ner dem.
– Vi ser nu att de områden som tillhör Eckerö, Hammarland och Geta högst sannolikt inte är aktuella, men ett slutgiltigt besked tas om två, tre år, säger Anders Wiklund.
Övriga kommuner som berörs av det norra projektet är Saltvik, Kumlinge och Brändö.
OX2 har tidigare också sagt att det mindre område som kallas område B och som ligger närmast Saltvik troligen inte är aktuellt.
Het samhällsdebatt
Samtidigt har den egentligen aldrig upphörande samhällsdebatten om havsbaserad vindkraft intensifierats, och motståndet och skepsisen blivit allt större.
Har era nya slutsatser något att göra med den allmänna opinionen, som varit särskilt stark i till exempel Geta?
– Det är en samlad bedömning av många faktorer. Jag skulle inte säga att det är en stor del. Det är en summering av alla undersökningar vi gjort men det är klart att vi också lyssnar. Det är en sak vad som tekniskt går att bygga och en annan vad som är lämpligt.
Kyrkan mitt i byn
Apropå debatten ute i samhället har den definitivt inte gått obemärkt förbi för Anders Wiklund.
– Det vanligaste är att man undrar hur vi ser på kritiken eller om vi tycker att det är jobbigt med namninsamlingar. Jag tycker det är bra att det finns ett stort engagemang nu, jag skulle vara mera orolig om det inte fanns.
Är ni oroliga för att motståndet i samhället i slutändan kan fälla hela projektet?
– Vi är inte oroliga men vi respekterar diskussionen. De flesta förstår att vindkraft behövs för klimatomställningen men det är vanligt att man inte vill ha det just bredvid sig. Jag tror lösningen är dialog och flexibilitet från bägge sidor så att man gemensamt kan titta på vad som är görbart.
Skiljer sig
Anders Wiklund konstaterar också att den visuella frågan skiljer sig från den som rör miljökonsekvenserna. När det gäller det senare säger han att flera tusen sidor material om allt från fågelliv till bottensediment sammanställts, och han tycker att gemene man borde kunna finna trygghet i myndigheternas arbete.
– Myndigheterna både på och utanför Åland jobbar objektivt och ställer krav enligt lagen. Processen har sin gång och varken vi eller någon annan kan påverka det.
Det visuella är enligt Anders Wiklund mycket mera subjektivt.
– Där tycker jag att samhällsdebatten ska föras och det finns många synvinklar som vi bör lyssna på. När vi sedan vet vad som är möjligt hoppas jag att det ska gå att mecka in kyrkan mitt i byn så att det blir en blandning av vad krävs kommersiellt och vad som samhället i övrigt kan leva med.
Kort om OX2:s och Ålandsbankens projekt för havsområdena norr om Åland
• Arbetet med miljökonsekvensbeskrivningen har pågått i cirka två år och konsulten Afry har nu lämnat sin slutrapport. Materialet, som är på flera tusen sidor, analyseras för närvarande. Så här långt har studierna kostat 6-7 miljoner euro.
• När MKB-arbetet är klart ska projektets omfattning definieras ytterligare. Det handlar om allt från placering till antal och höjd. Redan nu står det dock klart att vissa områden är mindre sannolika. I dagsläget är turbiner med en effekt på 15-20 MW med en tipphöjd på 270-320 meter mest sannolikt, där olika storlekar kan finnas på olika ställen i parken.
• På EnergiArena den 14 maj kommer olika scenarion att visualiseras närmare. Då ska även beräkningar för vilka intäkter berörda kommuner kan få från fastighetsskatten presenteras.
• Förstudien för tillverkning av miljövänliga bränslen på Åland (Projekt Långnäs) är nu klar. Projekt Björkskär går in på sitt andra år med planeringen för nya habitat för musslor och fisk i vindparken.