Bilder på uttrar som kelar med människor och badar i handfat har blivit vanliga på sociala medier under de senaste åren, men hur djuret avbildas på Instagram eller TikTok är inte särskilt representativt för hur det ser ut i verkligheten. Ute i naturen är uttern ett skyggt rovdjur och mest aktiv på natten.
När stadens miljösamordnade Ulf Simolin förra helgen var och träffade fågelskådare vid fågeltornet Apalängens våtmark som berättade att de sett en utter i gryningen blev han därför nyfiken – och tidigt i lördags morse gav han sig ut för att försöka få syn på en själv – med Ålandstidningen i släptåg.
– Jag har sett många vilda djur i mitt liv. Björn, räv och allt det där. Men aldrig en utter.
Utter på köpet
Apalängens våtmark började anläggas 2022 bland annat i syfte att komma åt Svibyåns miljöproblem som länge varit kända. Sedan dess har också en hel del grejer hänt i området. Ulf Simolin har följt med utvecklingen på nära håll och när det dyker upp nya arter i området vill han gärna se dem.
– Jag tycker att området fått ett rikt fågelliv. Fågelskådarna såg 56 olika arter förra helgen. Växtligheten i vattnet har ökat och det finns både fisk och grodor, men att det skulle komma en utter på köpet såg jag inte framför mig.
Att det finns en utter har han delvis också kunnat slå fast själv. Efter förra helgens observationer var han under veckan nämligen ut och vandrade i området, och hittade tydliga utterspår.
– Det fanns en hel del längs vattenlinjen på flera ställen i våtmarksområdet.
Två timmars spaning
Med en kikare i högsta hugg inleder Ulf Simolin utterspanandet från fågeltornet strax efter klockan fyra på morgonen. Vid varje rörelse nere vid eller i vattnet gör han snabbt en justering för att se vad som händer. Solen har ännu inte stigit upp men gryningen har börjat komma på.
– Fågelskådarna hade sett den i vattenlinjen när det ännu var mörkt. Uttrar äter mer än ett kilogram fisk per dag och rör sig mycket i och vid vattnet, men är mest aktiva när det är mörkt.
Under de kommande dryga två timmarna ger sig en hel hög med djur till känna i området: mås, tärna, ejder, häger och många andra fåglar såväl som skällande rådjur, galande tuppar och morgonpigga hundar – men ingen utter
Utter
Uttern (Lutra lutra) är ett mårddjur och släkt med järv, mård, grävling, iller, vessla, hermelin och mink. Det finns olika utterarter i världen. Den vi har i Norden är den euroasiatiska uttern som har sin utbredning i hela Europa förutom Island.
I Europa minskade antalet uttrar drastiskt efter 1950-talet och nu finns bara täta och livskraftiga stammar i Skottland, på Shetlandsöarna och Irland, längs nordnorska kusten och i östra Europa. Uttern ökar på flera håll i Norden och ses nu på platser där den inte har setts på flera årtionden
Uttern är ett rovdjur som till stor del livnär sig på fisk. Den lever nära vatten, vid sjöar och åar, längs kuster och i skärgården. Uttern jagar det som är lättast att fånga. På våren är braxen och gädda vanliga byten i näringsrika sjöar.
Fakta: WWF.
– Det är ett djur som rör sig över ganska stora områden, men det kan också hända att vi var lite för sena, konstaterar Ulf Simolin ungefär samtidigt som de första solstrålarna börjar hitta igenom trädlinjen.
Åtelkamera och fiskräknare
Ingen spaningslycka den här morgonen alltså, men skam den som ger sig, konstaterar Ulf Simolin och säger att det nog blir någon morgon till i våtmarken.
– Det kan också hända att jag sätter upp en åtelkamera. Då får man ju veta när det är dags att åka hit och då borde det inte bli så svårt att få syn på den.
En annan tanke som funnits under en tid är att sätta upp en fiskräknare för att bättre få fram data kring vad våtmarksområdet gjort för fiskbeståndet. En fiskräknare använder avancerad kamerateknik i kombination med artificiell intelligens för att identifiera och klassificera fiskar.
– Men den kan förstås också dokumentera bävrar eller uttrar som rör sig i vattendragen.
Så här två år efter att våtmarksområdet blev klart konstaterar Ulf Simolin att det också varit positivt för rekreation.
– Numera finns möjligheten att låna kikare på stadsbiblioteket. Det är perfekt för fågelskådning här i fågeltornet, eller varför inte uttersafari i gryningen, säger Ulf Simolin.