Utbildningen är ett så kallat gritlab, en typ av kodarskola, som bygger på 01 edu system-pedagogiken – ett alternativ till de traditionella utbildningarna inom it.
Den tvååriga utbildningen består av olika projekt och problemlösande. Läroplanen är utformad för att förbereda studerande för den digitala världen och teknikindustrin och metoden har vuxit fram ur branschens missnöje med de traditionella undervisningsmetoderna.
Engagemang, kreativitet och problemlösning är centrala ord och Pafs tekniska direktör Francois Maguis säger att metoden förbereder studerande för de faktiska utmaningar som väntar ute i arbetslivet.
– Det handlar inte om att lära sig ett specifikt kodarspråk, utan snarare om att lära hur man lär sig.
Inga professorer eller föreläsningar
Metoden bygger på så kallad peer learning, vilket betyder att de studerande lär av och med varandra på vägen. Traditionella inslag som professorer och klassrum saknas helt. Utbildningen påminner om ett spel och drivs framåt av projekt och utmaningar som blir svårare under resans gång.
Ansökan till utbildningen öppnar den 1 januari 2022 och består inledningsvis av ett två timmar långt onlinetest i logiskt tänkande. De 150 bästa får därefter besöka Åland under fyra veckor nästa sommar varpå 50 personer handplockas.
Fredrik Karlström säger att förhoppningen är att flera tusen personer ska göra onlinetestet.
– Det här en bra dag och jag är stolt och glad över det här projektet. Landskapsregeringen är övertygad om att det här kommer göra mycket för Åland i framtiden.
Ring- och kringeffekter
Pafs kontor kommer att fungera som campus och utbildningen är öppen 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan.
– Det är ett modernt sätt att utbilda inom it och jag tror starkt på det här konceptet. Det kommer att skapa ring- och kringeffekter för hela Åland och leda till kreativitet, innovationer, inflyttning och nya arbetsplatser, säger Fredrik Karlström.
Två liknande skolor finns i dag i Norden, en i Finland och en i Estland.
– Jag tror att det här kommer att sätta Åland på kartan på ett modernt sätt.
Eftersom Ålands yrkesgymnasium är med i projektet innebär det också att de som går utbildningen har samma studieförmåner som om de gått en traditionell utbildning.
Utbildningen finansieras av Paf på beställning av landskapsregeringen.