Ålands gymnasium har beslutat att ta bort de handledararvoden för LIA (lärande i arbete) till företag som tar emot LIA-studerande, det vill säga studerande från yrkesgymnasiet som kommer på praktik.
– När budgetförhandlingarna 2025 inleddes fick vi ett sparbeting och då lyfte vi olika alternativ för att kunna spara och detta arvode fanns med som ett av dem. Vi fick svaret från LR att det kunde plockas bort, säger Ålands gymnasiums förvaltningschef Ronny Holmström-Wall.
Handledararvodet har inte varit lika för alla branscher.
– I det åländska lokala Akta-avtalet finns det inskrivet att handledarna ska få ersättning, men det är en lokal uppgörelse och inget som gäller i övriga Finland.
Han säger att skolan för många år sedan gick med på att ersätta Akta-arvodena och den principen har hängt med genom åren.
– Inom vissa branscher har det varit särskilt svårt att få LIA-platser och där har arvodena, som inte varit särskilt stora, varit en sista utväg.
600 studerande
Ronny Holmström-Wall säger att det faktum att det inte funnits en likabehandling av arbetsgivare är en orsak att ta tag i frågan.
– Men det blir ju inte lättare för yrkesgymnasiet att hitta LIA-platser nu, så visst är det synd. Vi är ganska sårbara här på Åland för vi har färre företag som kan ta emot studerande. Men vi har löpande över 600 studerande som ska genomgå LIA-praktik under sin studiegång, så det blir en utmaning.
Han säger att vissa arvoden ändå blir kvar.
– Det som är bortplockat är uttryckligen handledararvodet, men vi kan ha kvar ett bedömararvode i samband med yrkesprov i någon form. Hur stort arvodet blir är inte klart.
Investering i framtiden
Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) säger att det finns ett allmänt sparbeting på alla underliggande myndigheter.
– Alla företag har inte fått LIA-ersättning, vilket har varit en orättvisa. Om alla skulle få ersättning skulle förstås kostnaderna öka rejält.
Hon tycker att företag och kommuner borde se det som en investering för framtiden att ta emot studerande.
– LIA-studerandena kan vara rekryteringar i framtiden. Det är lite synd att inte alla kommuner tar emot dem. Jag vet hur man kämpar till exempel med att få ut närvårdare på LIA-praktik.
Anna Holmström (C) är styrelseordförande för Ålands gymnasium.
– Det var inte ett lätt beslut, det var lite som att välja mellan pest och kolera. Men vi har en ekonomisk verklighet vi måste förhålla oss till. I den bästa av världar skulle stödet vara kvar på nuvarande nivå och ännu högre, säger hon.
Vilka följder får detta för de studerande som ska ut på LIA?
– Jag hoppas att det inte får följder men det är svårt att veta hur en sådan här sak faller ut. Det finns ju LIA-samordnare som ska hjälpa till med att få ut dem på praktik. Jag tycker företag ska se de studerande som kommer som en tillgång. Men det här är en sak vi senare måste utvärdera.