Bedrägeriavdelningen på Paf gör över 3.000 anmälningar till CKP per år. Anmälningarna görs om transaktioner är ovanligt stora eller om det finns något annat som avviker i transaktionsmönstret. I vissa fall görs anmälningen direkt, i andra fall ställs först följdfrågor till kunderna eller så görs det tilläggsutredningar.
– Det är beroende på omständigheterna. Om vi inte blir tillräckligt kloka efter tilläggsutredningarna så anmäler vi, säger Anders Sims.
Hur många av dessa ärenden leder vidare och hur många läggs ned?
– Jag kan bara svara generellt. I Finland leder sammanlagt tio procent vidare, det borde vara ungefär samma för Paf.
CKP fick år 2015 in cirka 9.300 anmälningar från spelbolagen. Enligt Paf gör de över 3.000 anmälningar per år. Det skulle innebära att Ray, Fintoto och Veikkaus, stått för sammanlagt cirka 6.300 anmälningar. Paf står alltså för cirka en tredjedel av samtliga anmälningar.
Förändrade processer
De olika spelbolagen är dock etablerade på olika marknader, vissa har nätspel medan andra inte har det. Det ger rimligtvis skillnader i antalet anmälningar, tror Anders Sims.
Vad gör CKP med anmälningarna?
– Dels kan jag inte prata om det, dels så vet jag inte. De jobbar fristående med utredningarna.
Antalet anmälningar har ökat över tid. Till viss del beror det på att Paf har förändrat sina processer och till viss del på ett större kundunderlag.
– Men framför allt är det på grund av förändrade processer.
Hur vet ni det?
– Därför att kundunderlaget inte har ökat i samma takt som antalet anmälningar. Vi har sett att det beror på samarbetet med CKP och på våra förändrade processer.
Har förändringen skett efter förskingringen som nu lett till åtal?
– Ja, men det är inte på grund av det. Det gav oss förstås en extra anledning att förändra våra processer, men vi var redan inne på det när det hände. Det är klart att det gav oss en extra spark i baken men det var inte anledningen till vårt förändrade arbete.
Hur Paf arbetar för att upptäcka misstänkta transaktioner vill Anders Sims inte gå in på.
– Det är ur säkerhetssynpunkt.
När det gäller penningtvätt, har ni varit inblandade i något tillsynsärende från landskapsregeringen?
– Landskapsregeringens myndighetsutövning vill jag inte kommentera, utan i de frågorna hänvisar jag till landskapsregeringen.
Olika sorters klagomål
Hur många tillsynsärenden som landskapsregeringen har gjort mot Paf vill LR inte svara på. Ärendena innehåller sekretessbelagda uppgifter.
Den allmänna tillsynen sker främst när det kommer in klagomål mot Pafs verksamhet.
– Klagomålen gäller olika saker. Till exempel marknadsföring, spelverksamhet, diskurser mellan kunder och Paf gällande tolkning av spelregler samt avstängningar av konton, säger Mikael Juresta, jurist på landskapsregeringen.
– Exempelvis om Paf stänger av en spelare så kan spelaren överklaga det till landskapsregeringen. Då hamnar det hos mig.
Petra Dahlgren