Pafs dotterbolag Game Room Amusement Ab bildades redan 2022 och fokuserar enbart på fysiska nöjesspel såsom racingspel, sportspel, vr-spel och interaktiva spel – alltså spel där det inte går att vinna pengar.
Lasse Danielsson säger att nöjesspel inte är nya i Pafs produktportfölj, men i takt med att segmentet vuxit valde man för några år sedan alltså att branda om spelen i ett nytt bolag.
– Vi har följt med under en tid och det är ett intressant segment som växer sakta men säkert. Vi ser potential och tror att det finns många nya kunder att hitta. Därför väljer vi att satsa på det.
Så här långt har nöjesspelen funnits ombord på passagerarfartygstrafiken mellan Finland och Sverige, samt ombord på det norska rederiet Color Lines fartyg. Spelen ombord på fartygen har under de senaste året börjat presenteras under det nya namnet Game Room.
– Vi vill skilja det från Paf eftersom Paf i första hand associeras med penningspel. Det här är spel som riktar sig till personer i alla åldrar.
En växande produkt
Parallellt med det har man aktivt börjat söka nya partners, såväl till sjöss som på land, och nu inleder bolaget sitt första landbaserade samarbete med Pikseli som finns i köpcentret Redi i Helsingfors. Pikseli erbjuder sedan tidigare flera varianter av virtual reality-underhållning i sina lokaler och spelen från Game Room ska installeras under det första kvartalet 2024. Enligt Lasse Danielsson är målsättningen framåt klar: att växa inom branschen för nöjes- och amusementspel.
– Vi har en del intressanta saker på gång och har krokarna ute, men det har varit ganska långa ledtider för att komma igång.
Kommer vi att få se några landbaserade nöjesspelsmaskiner på Åland inom överskådlig framtid?
– Det hoppas jag men vi har ingenting klart ännu. Som jag sa har vi krokar ute på flera ställen och Åland är självklart med i bilden.
Segmentet har så här långt utgjort en relativt liten del av Pafs verksamhet.
– Men när vi börjat trycka på har vi sett att det finns möjligheter att göra mera. Det är en växande produkt. Under slutet av förra året hade vi omkring 100 nöjesspel och nu är vi redan uppe på 150.
Något annat
Spelmaskinerna köps in från olika speltillverkare och affärsmodellen går i sin enkelhet ut på att ägaren av spelmaskinen, alltså Game Room, och lokalen där den är placerad delar på intäkterna som genereras. Lasse Danielsson poängterar också att det handlar om spelupplevelser som är svåra att hitta någon annanstans.
– Vi vill inte konkurrera med mobilspel eller konsolspel utan erbjuder sånt som inte går att få hemma. Det kan vara till exempel bilspel med ordentliga stolar och interaktiva inslag. Vi tror att det finns en efterfrågan på sånt.