– Pensionärernas ekonomiska situation har gradvis försämrats under lång tid och beskattningen är diskriminerande, säger ordförande Jarl Danielsson.
Idén till pensionärernas budkavle kommer från Svenska Pensionärsförbundet i Finland, som i samband med sitt 50-årsjubileum ska överlämna en budkavle till Riksdagen.
– Vår förening fyller också 50 år och vi tyckte att vi kunde uppvakta våra egna politiker på samma sätt, förklarar Christian Beijar, viceordförande i Mariehamns Pensionärsförening.
För att få ett bredare underlag skickade man i våras ut en förfrågan om vad budkavlen kunde innehålla till de åländska kommunernas äldreråd.
– De var väldigt aktiva och svaren från pensionärerna var många, med krav som berör riksdagen, landskapsregeringen och staden samt övriga kommuner.
Efterlyser billigare vård
Bland de krav som ställs finns flera av ekonomisk art, som sänkt beskattning, att trygga nivån på den intjänade arbetspensionen, höjd folkpension, lägre patientavgifter, billigare tandvård, enhetliga klientavgifter i kommunerna och olika former av stöd och rabatter. Dessutom lyfts skyltning vid ÅHS, satsning på it för äldre och bättre boendeservice.
– Den som är ung vet inte hur det är att bli gammal. Pensionärerna har varit tysta länge och halkat efter i utvecklingen. Det gäller både dem som bor hemma och på institution. Staten stöder löntagarna främst genom avdrag, vilket inte kommer pensionärerna till del. I dag beskattas pensionärer ungefär tio procent högre än löntagare, säger Jarl Danielsson.
”Ren åldersdiskriminering”
Han framhåller att andelen invånare över 65 år i Mariehamn är 27 procent, men att de betalar cirka 34 procent av skatterna.
– Även staten beskattar pensionärerna högre. Det finns 1,5 miljoner pensionärer i Finland, men bland politiker råder en stor kunskapsbrist. Diskrimineringsombudsmannen kommer hit om några dagar och då ska vi diskutera det här.
Enligt Jarl Danielsson är det en myt att dagens pensionärer tömmer fonderna.
– Faktum är att våra uttag är lika stora som de egna insättningarna, cirka 30 miljarder, medan dagens insättningar höjer pensionsfondernas värde.
Han konstaterade samtidigt att det är svårt att driva frågor mot staten.
– Men det är lite lättare att påverka landskapsregeringen och kommunerna.
Lovade snara åtgärder
Budkavlen till LR togs emot av social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ), som gladdes åt initiativet.
– Jag uppskattar att äldreråden fått den roll som avsetts och tillsammans med Susanne Broman som jobbar med äldreomsorgsfrågor kan jag konstatera att vi redan diskuterar många av de frågor som lyfts fram.Vissa är svåra att lösa och andra är välkända, exempelvis kullerstenarna i staden som upplevs som osäkra.
Från stadens sida tog stadsdirektör Arne Selander och äldreomsorgsnämndens ordförande Conny Nylund emot kravlistan.
– Skrivelsen tas först till kännedom i nämnden. De konkreta ärenden som kan behandlas ska tas upp, sa Conny Nylund.
Även Arne Selander kände igen flera ärenden.
– Det är bra med en konkret lista. Vi ska göra vad vi kan och jag hoppas vi kommer till skott snart, sa han.