Till sommaren riskerar De gamlas hem att ha endast en ordinarie sjukskötare på plats. Och det är en deltidsanställning.
Resten av sjukskötarna vill inte arbeta kvar efter att föreståndaren Berit Lindqvist blivit uppsagd.
fakta
De gamlas hem
De gamlas hem i Prästgården by i Jomala är ett gemensamt åldringshem för kommunerna Brändö, Eckerö, Finström, Geta, Hammarland, Jomala, Kumlinge, Kökar, Lemland, Lumparland, Sottunga, Sund och Vårdö.
Det är ett kommunalförbund som styrs av ett fullmäktige och av en styrelse.
Hemmet har 67 platser fördelade på tre avdelningar på hemmet. Ett 60-tal personer arbetar vid De gamlas hem.
ÅLDRINGSVÅRD En konflikt i ledningen för De gamlas hem håller på att få konsekvenser för bemanningen på ålderdomshemmet.
Av de sju personer som arbetar som sjukskötare har två redan sagt upp sig, två inhoppare planerar att sluta om ett par veckor och två personer blir moderskapslediga till sommaren.
-Kvar blir en ordinarie sjuksköterska som arbetar deltid. Och hon går på semester i mitten av juni, säger en sjuksköterska till Ålandstidningen.
Hon säger att orsaken till att hon och de tre andra inte vill vara kvar på arbetsplatsen är att den provanställda föreståndaren Berit Lindqvist blev uppsagd i fredags. Personalen vill väcka någon slags misstroende mot styrelsen, säger sjuksköterskan.
-Tappar vi den enda föreståndare vi tycker är bra så har vi inget mer här att göra, säger hon.
Att sådana tankegångar finns bekräftas även av en av de cirka 40 närvårdare som arbetar vid De gamlas hem.
-Några av närvårdarna har också pratat om att byta jobb. Det är osäkert att jobba under de här förhållandena, säger hon till Ålandstidningen.
Krävde besked
Det som utlöst missnöjet hos personalen är alltså hur föreståndaren Berit Lindqvist behandlats av styrelsen. Hon började arbeta som vikarierande avdelningsskötare på De gamlas hem i oktober.
-Kort tid därefter utlystes den ordinarie föreståndartjänsten, säger Berit Lindqvist.
Hon fick tjänsten och började den 1 december med sex månaders prövotid. Hon tog då itu med det som hon uppfattade som problem på arbetsplatsen: många sjukskrivningar och brist på personal.
Hon ville även få en tydlig gränsdragning mellan sin tjänst och tjänsten som förvaltningschef som innehas av Solveig Jansson.
-Men jag fick ingen respons.
Till slut skickade Berit Lindqvist sina frågor till styrelsen i stället. Hon beskrev även de brister som hon sett inom förvaltningen.
-Jag påtalade bland annat behovet att få en vakant sekreterartjänst tillsatt. Den enda byråsekreteraren har gått på knäna. Jag har varit livrädd för att hon inte har någon uppbackning, säger Berit Lindqvist.
-Jag var medveten om att jag var provanställd och att jag tog en risk, men jag började förstå att personalen var på väg därifrån. Därför ville jag agera i tid, säger hon.
"Vill inte smutskasta"
Ungefär samtidigt som Berit Lindqvist skickade sitt brev till styrelsen skickade sjukskötarna vid De gamlas hem också ett brev till styrelsen. Även de påtalade brister och de gav sitt stöd i konflikten till Berit Lindqvist. 50 namnunderskrifter från personalen lämnades in.
Svaret från styrelsen blev att säga upp Berit Lindqvist med formuleringen "styrelsen konstaterar att tjänstemannen inte uppfyllt den för tjänsten förutsatta förmågan till kommunikation och samarbete med övrig arbetsledning".
Styrelseordförande Birgitta Sirén säger att både hon och styrelsen beklagar att de måste fatta beslutet, men att det var enigt.
-Det är olyckligt. Jag vill inte smutskasta någon, men vi har inte kunnat handla annorlunda. Är det en provanställning så är det en provanställning, säger Birgitta Sirén.
Har ni fortsatt förtroende för förvaltningschefen Solveig Jansson?
-Ja, det har vi. Hon har skött sig exemplariskt. De gamlas hem har varit hennes skötebarn i 25 år.
"En katastrof"
Berit Lindqvist är mycket besviken på styrelsen och hoppas att förbundsfullmäktige ska agera på något sätt.
-Det är ganska bråttom. Om två veckor finns det inga sjukskötare kvar där. Det är en katastrof. Personalen mår mycket dåligt. De är mycket bekymrade, säger hon.
Men förbundsfullmäktige befinner sig i ett mellanskede sedan kommunalvalet i höstas. Först senare i vår tillträder det nya fullmäktige och då väljs även en ny styrelse, berättar Annsofi Joelsson som var fullmäktigeordförande under den förra mandatperioden.
Hon tror att ämnet kommer att finnas med på föredragningslistan när nya fullmäktige möts för första gången. Hon utgår dock från att styrelsen fattat rätt beslut.
-Jag antar att de haft torrt på fötterna.
-Men det oroar alla att en sådan här tråkig situation har uppkommit. Värnar man om patienterna agerar man inte på det här sättet, så att de bli lidande, säger Annsofi Joelsson om risken för att anställda ska sluta.
Oroliga patienter
Vissa av patienterna på De gamlas hem känner sig nu oroliga över situationen, berättar den närvårdare som Ålandstidningen pratat med.
-En del har frågat om någon kommer att hjälpa dem, säger hon.
Birgitta Sirén tycker att det är olyckligt om de boende på ålderdomshemmet blir oroade av skriverierna om konflikten.
Har de ingenting att oroa sig för?
-Nej. Det är vår skyldighet att se till att allting fungerar.
På längre sikt så pågår en omorganisering av De gamlas hem.
-Vi försöker hela tiden jobba för att allting ska bli bättre. Mycket av det som efterlyses är på gång, men det tar tid att förverkliga när alla i kommunförbundet ska säga sitt, säger Birgitta Sirén.
Förvaltningschefen Solveig Jansson hänvisar för sin del till Birgitta Sirén och styrelsen i ärendet. Hon har bara fått besked om två personer som tänker sluta sina arbeten.
-Jag vet inte varför folk säger upp sig. Men de känner sig oroliga, säger hon.
Ålandstidningen