Tidigare i veckan rapporterade Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) att 650 ålänningar sitter i karantän.
Det finns rykten i omlopp att polisen har behövt ingripa på grund av att någon brutit mot karantänen. Men det stämmer inte, enligt överkommissarie Benjamin Fellman.
– Det existerar inte någon sådan händelse, det kan jag slå undan med en gång, säger han.
Däremot är polisen beredd att hjälpa ÅHS om det krävs, menar överkommissarie Benjamin Fellman.
– Inom ramen för smittskyddslagen finns befogenheter att besluta om någon ska sättas i karantän eller isolering, det är helt och hållet på hälso- och sjukvårdens område. Men om ÅHS hindras i sin uppgift kan de begära handräckning från polisen.Om det sedan finns skäl att misstänka att det inträffade skulle utgöra ett brott, mot smittskyddslagen eller någon annan lag, utreder polisen händelsen i vanlig ordning.
Brottsligt att bryta karantän
ÅHS ser allvarligt på om någon som är konstaterat sjuk i covid-19 skulle bryta sin isolering.
– De flesta personer som sitter i karantän blir inte sjuka och är inte smittsamma. Men vi har också 48 personer som är sjuka och smittsamma, då är det mycket allvarligare att bryta sin isolering, säger smittskyddsläkare Tora Woivalin.
Känner man till ett sådant fall uppmanar Tora Woivalin att ta kontakt med ÅHS.
– Om man vet med sig att någon som är sjuk bryter sin isolering kan man ringa ÅHS coronatelefon. Det är vi intresserade av att veta, säger hon.
Joel Bremius, jurist vid hälso- och sjukvårdsbyrån, förtydligar att det är olagligt att bryta karantän som en smittskyddsläkare har utfärdat.
– Man gör sig skyldig till hälsoskyddsförseelse enligt smittskyddslagen. Det gäller om man bryter mot ett faktiskt beslut av en smittskyddsläkare, inte frivillig karantän.
Vad är straffpåföljderna vid hälsoskyddsförseelse?
– Om man uppsåtligen bryter mot ett förbud utfärdat av smittskyddsläkare finns böter eller fängelse upp till tre månader på straffskalan.