Förundersökningen pågår efter måndagens hot om skjutning i Sittkoffs galleria i Mariehamn. Polisen fick information om att ett anonymt hot lagts upp på den sociala plattformen Jodel, ett hot som sedan togs bort.
– Vi analyserar uppslag och har gott hopp om att hitta den skyldiga, säger kommissarie Tommy Thörnroos.
Konsekvenserna för den som lade ut hotet beror på bakgrunden till hotet.
– Eftersom vi har en aktiv förundersökning vill jag inte ge information som kan försvåra utredningen. Men konsekvenserna beror på syftet, säger Tommy Thörnroos.
Enligt honom kan det handla om en stor bredd av brott, från olaga hot till förberedelse för försök att skada.
Tommy Thörnroos kan inte säga direkt hur mycket resurser ett sådant pådrag som man genomförde i måndags tog.
– Det blev en kostnad i pengar, men det tar också resurser från annan verksamhet. Det blir inkallande av personal och specialfunktioner som måste tas i bruk.
Goda verktyg
Hur svårt är det att identifiera anonyma inlägg på sociala medier?
– Vi har tämligen goda verktyg, men jag kan inte säga vilka av utredningstekniska skäl. Men det har sina utmaningar att försöka vara helt anonym på sociala medier.
Tommy Thörnroos jämför det med när man sitter bakom ratten på bilen och tror att man kan bete sig illa i trafiken.
– Man känner sig anonym och skyddad, men man har en registerplåt på bilen. På samma sätt är det på nätet. Polisen kan gå på information som man lämnar efter sig.
Polisen har fortsättningsvis förhöjd kontroll på sociala medier för att kunna få mer information. Man har också förhöjd intern beredskap.
– Det vi vet är att ingenting skedde. Det vi inte vet är om det var ett dåligt skämt eller om personen blev avskräckt, säger Tommy Thörnroos.