Ett tiotal falska 200-eurossedlar har påträffats i Finland de senaste veckorna. Nu varnar den åländska polisen allmänheten och företagen.
-Förfalskningarna är synnerligen skickligt gjorda, säger kommissarie Henrik Hagelberg.
POLIS Enligt Henrik Hagelberg är det ingen tvekan om att det är mycket skickliga yrkesbrottslingar som är i farten. Förfalskningarna är välgjorda och det ställer stora krav på personal i till exempel butikskassor och ombord på färjorna.
-Vi uppmanar alla att granska sedlarnas äkthet, speciellt 200-eurossedlarna, säger Henrik Hagelberg.
Enklast är att i god belysning jämföra med en sedel man vet är äkta. Speciellt kan man titta på värdemonogrammet på sedelns baksida. På en äkta byter det färg från purpurröd till olivgrönt eller brunt då man lutar sedeln. På de falska förblir siffrorna röda.
Populär att förfalska
-Ett kännetecken på de personer som spridit förfalskningarna är att de gjort relativt små inköp men betalat med stora sedlar, säger Henrik Hagelberg.
-För den som tar emot en förfalskning är sedeln värdelös.
Så får jag en sådan får jag ta förlusten?
-Den risken är stor.
De falska sedlarna började dyka upp i början av september i västra Finland, allra först i Tammerfors.
-Än så länge har ingen påträffats på Åland, men speciellt på färjorna hanteras ju mycket pengar.
-Euron har varit ganska populär att förfalska. Även på Åland har vi tidigare hittat falska sedlar, säger Henrik Hagelberg.
FAKTA FÖRFALSKNINGAR
EU har två analyscentra för förfalskningar. Centrumet för analys av sedelförfalskningar finns i anslutning till Europeiska centralbanken i Tyskland. Europeiska tekniska och vetenskapliga centrumet hanterar falska mynt och ligger i anslutning till det franska myntverket. Alla medlemsstater har dessutom nationella analyscentrum.
I Finland har relativt få förfalskningar påträffats jämfört med antalet förfalskningar i hela euroområdet. Tabellen nedan visar antalet förfalskade eurosedlar i omlopp i Finland.
Sedlar Mynt
2002 155 0
2003 1.189 423
2004 1.343 1.644
2005 850 2.181
2006 571 2.538
Källa: Finlands bank.
FAKTA SÄKERHETSDETALJER
Eurosedlarna har många säkerhetsdetaljer som gör att man kan känna igen en äkta sedel.
Känn på reliefeffekten. Trycktekniken ger sedlarna en speciell känsla.
Titta på sedeln och håll den mot ljuset. Vattenmärket, säkerhetstråden och genomsiktsbilden blir synliga. De tre detaljerna syns från fram- och baksidan på äkta sedlar.
Luta sedeln. På framsidan kan man se att bilden ändras i hologrammet. På baksidan finns den glänsande remsan (på 5-, 10- och 20-eurosedeln) eller siffror som ändrar färg (på 50-, 100-, 200- och 500-eurosedeln).
Källa: Europeiska centralbanken.
Ålandstidningen