Händelsen utspelade sig i februari 2020. En berusad man hade tagits i förvar av polisen eftersom han ansågs självmordsbenägen.
För att mannen inte skulle skada sig själv avlägsnades alla lösa föremål i cellen, däribland hans kläder. Till slut återstod bara madrassen mannen låg på. Polismannen, som senare åtalades för att ha använt övervåld den aktuella natten, bad även mannen att ge ifrån sig madrassen eftersom han befarade att mannen skulle försöka täcka över övervakningskameran med den. Mannen hade under natten tejpat över kameran med plåster.
När mannen vägrade att ge ifrån sig madrassen använde polismannen sin elpistol. Under rättegången sade han att han hade varnat mannen om att han skulle komma att använda maktmedel, detta stöds också av en annan polisman som hördes som vittne. Polismannen använde elpistolen två gånger mot mannens nakna kropp.
Polismannen sade själv under rättegången att han använde lindrigast möjliga maktmedel.
200 euro för sveda och värk
Ålands tingsrätt dömer polismannen för misshandel och brott mot tjänsteplikt. Rätten anser att det inte var nödvändigt eller proportionerligt att använda maktmedel för att avlägsna madrassen från cellen. Mannen var inte i akut fara, och det finns inga uppgifter som tyder på att han försökte skada sig själv. Det kan därmed inte ha varit brådskande eller viktigt att avlägsna madrassen där och då.
Eftersom polismannen hade utbildats i användning av maktmedel måste han ha varit medveten om att han sannolikt bröt mot tjänsteplikten, anser rätten.
Rätten skriver att gärningen som sådan skulle kunna anses vara ringa, men bland annat med hänsyn till att mannen var frihetsberövad, anser man att det handlar om brott mot tjänsteplikt av normalgraden. Eftersom polismannen visste att han tillfogade mannen smärta, och dessutom inte hade laglig grund att använda elpistolen, uppfylls kriterierna för misshandel.
Straffet blir 40 dagsböter, totalt 1.480 euro. Polismannen ska tillsammans med sin arbetsgivare, Ålands polismyndighet, betala 200 euro till mannen för sveda och värk samt ersätta hans rättegångskostnader på drygt 3.500 euro.
Polisen avvaktar
Polismästare Johan Pawli har tagit del av domen under torsdagen.
– Det är 30 dagar till domen vinner laga kraft och under den tiden kan den överklagas. När domen vunnit laga kraft får vi som myndighet ta ställning till vad det innebär för oss.
Innan det kommer Ålands polismyndighet inte att vidta några åtgärder.
– Nej, inte förrän domen vunnit laga kraft, det är så systemet är byggt och fungerar. Men att systemet prövas i domstol är helt korrekt. Om det sedan kommer fram saker som myndigheten gjort fel får vi fundera på hur vi anpassar hela verksamheten i enlighet med domen.