När Lemlands kommunfullmäktige skulle diskutera kommunbudgeten förbjöds ledamoten Fredrik Lindqvist att använda sin dator.
Utan dator var det inte mycket han kunde bidra med, så han lämnade mötet.
Nu hänger hela kommunbudgeten i luften.
POLITIK Nyligen fick sammanträdeslokalen i Lemland trådlöst internet installerat. Tanken var att underlätta för fullmäktige, och kommunstyrelse, att använda datorer under mötena. Det skulle innebära mindre papper och mer effektiva möten.
Men när ordförande Kristian Öberg skulle öppna fullmäktigemötet inledde han med att förbjuda Fredrik Lindqvist att använda datorn.
- Jag hade mina anteckningar inför mötet på datorn, och ofta behöver man söka efter information på nätet också. Det finns många orsaker till att ha en dator med sig. Det används bland annat på tok för mycket papper på sådana här möten, säger Lindqvist.
Så vad hände?
- Kristian Öberg inledde mötet med att vända sig till mig och meddela att datorn inte skulle få finnas i salen. Ingen var riktigt beredd på hans utspel, så det blev dålig stämning. Och eftersom jag inte ville utsätta de andra deltagarna för det lämnade jag mötet.
Nya problem
Nu har Lindqvist besvärat sig, dels till förvaltningsdomstolen, dels till kommunstyrelsen. Styrelsen har bland annat till uppgift att granska fullmäktiges beslut. Men då tillstötte nya problem.
För att kommunstyrelsen ens skulle kunna ta upp besväret var den först tvungen att konstatera huruvida beslutet att förbjuda datorn ens fattats.
När frågan inte stod med på kommundirektörens dagordning lyfte Danne Sundman frågan.
I kommunstyrelsens beslut står det så här: "Danne Sundman föreslår (...) att kommunstyrelsen har erfarit att fullmäktigeledamoten Fredrik Lindqvist av fullmäktiges ordförande före fullmäktigemötet (...) ombads att avlägsna sin bärbara dator och inte använda den vid mötet".
I klartext: Sundman motionerade om att kommunstyrelsens ledamöter skulle konstatera att de kände till historien.
Det blev inte enklare av det. Då följde omröstning, där ledamöterna helt enkelt fick rösta om huruvida de kände till beslutet eller inte.
Kände inte till att de kände till
Det gjorde nu inte alla. Av sju ledamöter röstade fyra för att de kände till det. Två röstade mot att de kände till det, och en ledamot reserverade sig mot förslaget.
- Alltså, när kommundirektören inte hade tänkt ta upp incidenten tyckte jag att det var en så pass viktig fråga att jag föreslog att det skulle tas upp, i syfte att konstatera att det inte fanns någon laga grund för att förbjuda datorer, säger Danne Sundman.
Och då blev det omröstning?
- Ja, precis.
Och i omröstningen röstade två personer mot att de kände till att de fått kännedom om att ett beslut om att ta bort datorn hade fattats?
- Ja, så kan man säga.
Och då röstade de på motsatsen?
- Ja.
Det låter ju helt galet alltihop.
- Det tycker jag också. Användningen av datorer borde uppmuntras. Det här har tagit allt för stora proportioner.
Har datorförbudet fått några följder?
- Ja, Lindqvist har nu besvärat sig mot hela budgetens fastställande. Vi har alltså nu en situation där budgeten inte vunnit laga kraft.
Men man får använda datorer?
- Det finns inget stöd för att förbjuda datorer på mötena. Det konstaterar kommunstyrelsen.
Innan mötet öppnades
Ålandstidningen har utan framgång sökt Kristian Öberg för en kommentar. Andra vice ordföranden var inte närvarande på mötet, men det var däremot Yvonne Sundbom-Korpi, tredje vice ordförande. Hon vill inte säga att ordföranden Kristian Öberg gjorde fel.
- Nej, det tänker jag inte uttala mig om. Det här skedde precis innan mötets öppnande. Jag säger bara att man kunde ha löst det på ett annat sätt från båda parter?
Men du kan väl säga vad du tycker om själva beslutet?
- Jag känner att jag inte vill göra det.
Skulle du själv tillåta bärbara datorer om du satt som ordförande?
- Jag ska inte föregå presidiets diskussioner. Vi kommer att ha en träff för att diskutera ordningsreglerna på mötena.
Men kommunstyrelsen har ju sagt i sitt yttrande att man inte kan förbjuda bärbara datorer?
- Nej, enligt dem kan man inte det. Sedan kan man ändå tolka det som att ordföranden kan välja att hålla mötet enligt sin ordning.
Fredrik Granlund