– Meningen var att de skulle börja gälla från den femte november och med tanke på att vi hade fått dåligt med instruktioner och anvisningar så hade det varit illa. Nu blir det två månader till att sätta sig in i regelverket.
I går rapporterade Ålandstidningen om att de nya tullreglerna ses som ett stort steg framåt av den kundsamarbetsgrupp som i tisdags höll möte. Det blir enligt gruppen en omställning, men på sikt en förenkling för de åländska företagarna.
Bra med perioddeklaration
Roger Höglund var inte själv med på mötet eftersom han inte ingår i gruppen men säger att han fått information om att mötet var framåtsyftande.
– Många av de farhågor som vi såg komma verkar nu inte bli av i den omfattningen, säger Roger Höglund.
Bland annat säger Roger Höglund att det är positivt att den så kallade perioddeklarationen ska gälla inte bara för importer från Finland utan också importer från andra länder.
– Man kommer nu att ha 60 dagar på sig att deklarera en vara efter att den förts in. Ursprungligen var det tal om endast tio dagar. Dessutom var det tal om att man måste ange varans värde när man tar emot varan. Det vet man inte alltid och det här problemet kan nu undvikas då man kan använda sig av perioddeklarationen, säger Roger Höglund.
Tydlig åländsk kommunikation
Från och med årsskiftet ska transportörer sköta deklarationer enbart elektroniskt, något som Roger Höglund tror att kan ge upphov till problem i viss mån.
– Transportören ska då anmäla varan i det så kallade UTU-systemet, något som säkerligen fungerar för större speditörer som har vana att handla med Åland. Men det kan uppstå frågetecken för en ovan speditör hur man ska göra och vad det är för system man ska fylla i. Där behöver kommunikationen från åländskt håll vara tydlig om vad det är speditören måste göra, säger Roger Höglund.
Begär möte med Saarikko
Tidigare i höstas, i slutet av september, begärde landskapsregeringen (LR) av Finansministeriet att det omgående skulle tillsättas en gemensam arbetsgrupp med anledning av de nya tullreglerna. Detta med anledning av att man ansåg att varken LR eller det åländska näringslivet fått möjlighet att analysera konsekvenserna av reglerna. Tidigare fanns en sådan arbetsgrupp men det mandatet gick ut den sista mars trots att flera öppna frågor kvarstod.
– Jag har ännu inte hört något om en fortsättning på en sådan gemensam skattegrupp. Det vore bra att få till den för fortfarande finns många frågor så som marginalbekattning, punktbeskattning och särskilda förfaranden, säger Roger Höglund.
Han säger att man fortsatt väntar på besked men att han under tiden har skrivit ett brev till finansminister Annika Saarikko (C).
– Jag vill gärna träffa henne och hålla ett möte om flera saker, men just skattegränsen är en av de viktigaste sakerna vi behöver diskutera just nu.