Susanne Aunér berättar att startkanonen beslagtogs av polisen i maj.
– Kanonen köptes till starten av postrodden 1974 och den har använts varenda år sedan dess, antingen som startsignal eller som målsignal, säger hon.
Förutom kanonen beslagtogs även föreningens gevär, som man har fått som gåvor och som har visats upp i föreningens museum.
– Hembygdsföreningen har funnits sedan 1954 och vårt gårdsmuseum Labbas har funnits sedan 1964. Vi har haft gevären på väggen sedan dess, säger Susanne Aunér.
– Gevären är helt ofarliga, alla är pluggade, men inte kanonen.
Kanonen är tillverkad i Norrtälje 1974 och är ungefär 50 till 60 centimeter lång.
– Man laddar den med svartkrut och smäller av den. Det är en hemsk smäll.
När man inom föreningen hörde om att nya regler för skjutvapen börjar gälla i sommar hörde man själv av sig till polisen gällande de gamla gevären. När polisen var på plats för att hämta dem fick man syn på kanonen och tog med sig även den, eftersom den också är ett vapen som kan avfyra saker. Nu undersöks den av polisen, men det rör sig inte om några brottsmisstankar.
– Det är ingen brottsutredning utan en undersökning för att se hur farlig den är, säger Susanne Aunér.
Till årets målskott, när den första båten i Postrodden kom i mål, användes en tuta i stället för kanonskottet.
– Det är katastrof om vi inte får tillbaks kanonen. En sådan där tuta låter ju som en leksakstuta. Det är riktigt eländigt.
Hoppfull om tillstånd
John Hilander, ordförande i föreningens postrotekommitté, säger att den nya vapenlagen som träder i kraft i juli kräver licens på svartkrutsvapen, vilket kanonen är.
– Vi har en bra dialog med polisen. Vi måste registrera föreningen som vapensamlarförening och ska söka licens för att få skjuta kanon, säger han.
– Vi har goda förhoppningar på att vi ska få licens och kunna använda den.
John Hilander hoppas att föreningen ska få tillbaka kanonen i höst. Just nu arbetar man med att få alla tillstånd som krävs.
– Förhoppningsvis ska vi kunna skjuta ett startskott nästa år, säger han.
– Det är ju olyckligt att man inte kan visa upp gamla sälbössor och svartkrutsvapen i museet, men nu är ju lagstiftningen som den är och vi måste anpassa oss efter den.
Ålandstidningen har varit i kontakt med polisen, som inte kan ge några kommentarer i ärendet för tillfället.