Premonts vd Jonas Fyrqvist har tidigare sagt att företaget är redo att köra ända in i kaklet för att pröva Jomalas förfarande i upphandlingen av det nya daghemmet i Möckelö strand.
– Nu ska vi fundera på huruvida någon alls tjänar på att vi skulle driva detta vidare, säger han.
Som Ålandstidningen skrivit blir det Ålands bygg som får bygga det nya daghemmet i Möckelö strand för 4,56 miljoner euro. Detta trots att Premont lämnade in ett anbud som var 373.000 euro lägre. Det anbudet förkastades. Orsaken var att anbudet saknade ett papper med underskrifter från underentreprenörerna. Mot det beslutet lämnade Premonts vd Jonas Fyrqvist in ett rättelseyrkande.
Men rättelseyrkandet avslogs av planeringskommittén för daghemmet, och i måndags beslutade en enig kommunstyrelse i Jomala att beslutet för ett daghem på Möckelö strand ska verkställas trots att det ännu inte vunnit laga kraft.
Kommunstyrelsen anser att det inte är rimligt att ett enligt dem ogrundat besvär kan användas för att ”hålla kommunen och andra anbudsgivare gisslan i flera år” och äventyra kommunens verksamhet och riskera att kostnaderna för projektet ökar dramatiskt.
– Vi har ett laglighetskrav att producera barnomsorg, sade kommundirektör Christian Dreyer i tidningen i går.
Utnyttjat rättighet
Jonas Fyrqvist har förståelse för att daghemsbygget måste komma i gång, men tycker att kommundirektörens sätt att uttrycka sig är ”anmärkningsvärt”.
– Premont, som part i upphandlingen, har rätt att söka ändring i ett beslut som i våra ögon är felaktigt. Att man i egenskap av kommunens talesperson säger att vi skulle hålla kommunen gisslan är inte bara felaktigt, det är opassande. Vad menar kommundirektören, ska vi sluta använda oss av demokratiska principer? Är kommunen alltid ofelbar? säger Jonas Fyrqvist.
– Jag visste inte ens att vi ligger i någon ”fejd” med kommunen, vi har bara använt oss av vår rättighet i en offentlig upphandling för att värna våra intressen, och även Jomala kommuns skattebetalares intressen.
”Generande”
Jonas Fyrqvist säger att han är förvånad över kommunpolitikernas feghet och ”till synes fullständiga likgiltighet inför pengars värde”.
– Varför skulle man inte vilja spara hundratusentals euro om man har möjlighet till det? För att man har bråttom? För att det saknas en underskrift på ett papper? Det kan inte vara så bråttom att 400.000 euro inte längre spelar någon roll. För samma summa kan man anställa tio barndagvårdare i ett helt år. Om man är politiker så måste man våga sticka ut hakan och göra det moraliskt riktiga, inte gömma sig bakom principer och egna påhittade regelsystem.
Hur borde kommunen ha agerat, enligt dig?
– Kommunen och de ansvariga politikerna har haft flera chanser att välja den totalekonomiskt bästa lösningen för kommunen. Hela tiden har man misslyckats. Att till varje pris framhärda att Jomala inte behöver tillämpa gängse regler och praxis som resten av Norden när det kommer till upphandling är inte bara beklagligt, det är också generande.
Vad gör Premont nu?
– Vi har rätt att besvära oss till förvaltningsdomstolen, så fungerar systemet. Men jag är inte helt säker på att vi står på stabil grund där eftersom Jomala tillämpar egna lagar och regler.
Du har tidigare sagt att Premont är beredda att driva ärendet in i kaklet. Har du ändrat inställning?
– Vi har inte något egenintresse av att driva processer som inte gagnar varken oss eller samhället som vi verkar i. Nu ska vi fundera på huruvida någon alls tjänar på att vi skulle driva detta vidare. Byta fot och omvärdera sina beslut kan man alltid göra, inte minst om man är politiker och har ansvar för kommuninvånarnas pengar, säger Jonas Fyrqvist.