Den 20 april 2015 möter Ålandstidningen Mats Löfström på ett kafé i Mariehamn. Han är nyvald riksdagsledamot efter att ha utmanat och tagit hem segern mot Elisabeth Nauclér. Senare under dagen ska han slå en signal till Finlands blivande statsminister Juha Sipilä (C) för att gratulera honom till valframgångarna. ”Det gäller att smida medan järnet är varmt. Man måste vara med från början, det är ingen smekmånad”, säger han i intervjun.
När Mats Löfström under måndagen slår sig ner i samma soffa har det hunnit gå fyra år och utgångsläget är politiskt sett ett helt annat. Centern har fått bära hundhuvudet för regeringens misslyckanden de senaste åren och förlorat 18 mandat i riksdagen medan Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP) har ökat med sex mandat och blir därmed, med sina 40 platser, störst i den nya riksdagen. Men det är en knapp seger. Sannfinländarna (Sannf) och Samlingspartiet (Saml) följer SDP tätt i hasorna med sina 39 respektive 38 mandat.
– Att det största partiet i ett riksdagsval bara får 17,7 procent av rösterna ger inget starkt mandat och det kommer att krävas mycket stor skicklighet och ödmjukhet för att få ihop en regering, säger Mats Löfström.
Starkt mandat
Personligen kan han dock återvända till riksdagen med vetskapen att han har ett massivt stöd med 84,5 procent av de åländska rösterna i ryggen.
– Jag har kört på för fullt under fyra år under en period med många utmaningar för Åland och lyckats få konkreta saker till stånd. Jag hoppades förstås att det arbetet skulle belönas på valdagen, men inte hade jag vågat tro och hoppas att stödet skulle bli så här stort, säger han.
Av landets cirka 2.470 riksdagskandidater kammar Mats Löfström, med sina 11.049 röster, hem en 21:a plats på rösttoppen.
– Har du ett stort förtroende via ett stort antal röster får du också ett starkt mandat, så det här har i allra högsta grad betydelse i riksdagen. Man får en stark position – vilket också stärker Ålands position.
Hur kan det ta sig uttryck?
– Ens ord väger tyngre – men ett starkt mandat märks i synnerhet när platser ska fördelas. Olika faktorer spelar in förstås, men kommer du in med ett starkt röstetal är det svårt att förbise dig.
Högsta prioritet
Visst finns det positioner i riksdagen som Mats Löfström är intresserad av, men han vill avvakta med att uttala sig i just den frågan. Som vice ordförande i Svenska riksdagsgruppen talar han hellre om vikten av att gruppen tar sig tillbaka in i regeringen.
– Det vore otroligt viktigt för Åland, för svenska språket och för sjöfarten.
Du fick det nästa starkaste väljarunderlaget i den svenska riksdagsgruppen, bara Svenska folkpartiets (SFP) ordförande Anna-Maja Henriksson fick fler röster. Är du aktuell för en ministerpost om SFP kommer in i regeringen?
– Det viktigaste nu är att se till att svenska riksdagsgruppen och SFP kommer med i underlaget som bildar regering, det är prio ett.
Och prio två?
– Vi måste se hur regeringsförhandlingarna framskrider. Det här blir ett hypotetiskt resonemang med många faktorer. Men ett starkt röstetal är ett starkt röstetal, och det har definitivt betydelse.
Den här dagen för fyra år sedan sade du att du väntade dig en väldigt jobbig mandatperiod på grund av Finlands svåra ekonomiska situation. Vilken är din känsla inför den kommande mandatperioden?
– Jag tror att vårt utgångsläge är bättre nu än det var då. Den akuta kris vi hade då har vi inte i dag, vi har ingen kniv mot strupen ... men visst har vi enormt stora utmaningar framför oss, inte minst vad gäller den demografiska utvecklingen.
För Ålands del hör den fortsatta revisionen av självstyrelselagen och grundfinansieringen i det ekonomiska systemet till två viktiga frågor även framöver. Några andra pusselbitar som Mats Löfström lyfter är en Ålandsstrategi i regeringen samt flera kontaktgrupper mellan landskapsregeringen och de finska ministerierna. Även svenskans ställning och sjöfartsfrågorna är av stor betydelse, säger han.
– Vi vet att systemet med farledsavgifter ska reformeras under den här riksdagsperioden.
Nästa regering
Det spekuleras förstås friskt kring vilka partier som kommer att ingå i nästa regering. Mats Löfström konstaterar att det är upp till regeringssonderaren SDP:s ordförande Antti Rinne, men att han själv, utifrån valresultatet, ser SDP, Saml, Gröna och Svenska riksdagsgruppen som en naturlig bas.
– Ett sådant underlag skulle ge tillräcklig styrka i riksdagen och även vara bra för Åland.
Både SDP och Gröna har en positiv inställning till självstyrelsen och med Saml har det funnits ett bra samarbete tidigare, säger han.
– Det här skulle samtidigt betyda att Sannf inte är med i regeringen. De har inte en uttalad anti-Åland-agenda, även om de gärna plockar populistiska poäng på Åland, men de har en klar antisvensk agenda. Att hålla partiet utanför regeringen är viktigt för Åland.
Svåra vägval
Sannf fick med 17,5 procent av rösterna ett starkt understöd och är valets tydliga vinnare, anser Mats Löfström.
– Det mandatet kommer att synas i riksdagen men jag tror att regeringen inte är rätt plats för Sannf efter den förra perioden. De har varit med i fyra år och splittrats och jag har svårt att se att de skulle bli en bärande kraft – men det kan så klart inte uteslutas.
Det problematiska med Sannf är, säger Mats Löfström, inte bara att de har en partiledare som är dömd för hets mot folkgrupp, utan även deras retorik som uppviglar till motsättningar och kränker minoriteter. Men i stället för att placera Sannf i ett frysfack i fyra år är Mats Löfströms inställning att partiets stora väljarunderstöd måste analyseras.
– Varför har väljare som tidigare röstat på SDP, Saml och C nu gått till Sannf? Något har gjort att de fjärmats och det här måste man ta på allvar.
Mats Löfström har en doktrin som han fortsättningsvis står fast vid.
– Jag kommer att samarbeta med alla riksdagsledamöter som vill Ålands, svenska språkets och Finlands bästa. Det är mina premisser för att dörren ska vara öppen, oavsett parti.
C i opposition
En tänkbar bubblare som det tidigare spekulerats kring är en borgerlig regering med Saml, Sannf och C. Men det är ett scenario som utgick från att Saml skulle ha blivit störst, säger Mats Löfström.
– Och jag tror att C vill läka såren i opposition, vilket de av tradition brukar göra efter valförluster.
Centerns förlust förklarar han bland annat med att regeringen har drivit en politik som inte haft stöd bland väljarna.
– Så här går det när man inte lyssnar på sina väljare och får betala priset för det.
Även Blå framtid gjorde ett katastrofval.
– De är helt borta nu. Kulturminister Sampo Terho – borta, försvarsminister Jussi Niinistö – borta, gruppledaren Simon Elo, som haft en hög svansföring i åländska frågor – ute.
Öppen dörr
Den nya riksdagen tillträder på onsdag. Den första punkten på dagordningen är valet av talman.
– Där är det tradition att det största partiets ordförande väljs till talman.
Vad är annorlunda när du nu åker tillbaka till Helsingfors jämfört med då du stod inför din första mandatperiod?
– Nu är jag en av de erfarna riksdagsledamöterna som har varit med i viktiga processer och byggt kontakter. Vid sidan av mandat och röster är erfarenhet något som har enorm betydelse i riksdagshuset.
Flera personer stannar till vid kafébordet för att gratulera. Mats Löfström berättar att hans telefon brakade ihop av alla meddelanden vid 22-tiden på valkvällen.
– Jag är glad, rörd och ödmjuk över det förtroende jag fått. Samtidigt finns det folk som inte röstade på mig i valet, men jag vill enligt bästa förmåga vara hela Ålands röst. Oavsett om man röstat eller inte röstat på mig är min dörr öppen, det är bara att ta kontakt när det gäller frågor man vill föra fram till riksdagen.
Annika Kullman