Professor Eduardo J.Riz Vieytez från Baskien i Spanien tror på egen beskattning på Åland. Han säger även att Åland ska vara glad över att vara den enda autonomin i Finland.
POLITIK Ålands fredsinstitut anordnar varje år ett seminarium på FN-dagen den 24 oktober. I år valde man att belysa autonoma regioners ställning inom EU med fokus på den omdebatterade utvecklingen av autonomilagstiftningen i Spanien.
Eduardo J.Riz Vieytez är professor på institutionen för mänskliga rättigheter vid Baskiens universitet.
2004 skrev han en artikel om autonoma regioner, där han jämförde Åland med Baskien och södra Tyrolen i Italien.
Bra maktfördelning
-Likheterna är inte så många. Ålands autonomi är ju garanterad internationellt, det är inte vår. På Åland pratar 99 procent svenska, men i Baskien är det bara en tredjedel som pratar baskiska. Även de politiska traditionerna är väldigt annorlunda, säger han.
-Vi önskar att vi kunde ha en maktdelegering i stil med er på Åland. Men om spanska staten skulle ge den till oss betyder det att de skulle behöva ge det till alla autonoma regioner i Spanien. Ni har alltså fördelen att vara den enda autonomin i Finland.
-Dessutom vinner ni på att ni inte är så många. Finland behöver inte bekymra sig så mycket om er, medan vi kan ställa till mer besvär för den spanska staten. Både på grund av en större befolkning och en större ekonomi.
Egen beskattning
Hur fungerar Baskiens relation till EU?
- Inte så bra. Exempelvis är fiskenäringen viktig för Baskien, men vi har ingen egen representant som kan driva dessa frågor inom EU. Det är den spanska staten som måste göra det för oss och det gör att våra frågor försvinner i mängden. Många i Baskien känner därför att spanska staten inte försvarar oss inom EU, vilket leder till missnöje.
-Problemet är att Spanien består av många olika regioner med olika behov. Men när en vill ha kaffe, ger man kaffe till alla.
Baskien har som den enda autonomin i Spanien en välutvecklad egen beskattning. Hur kommer det sig?
-Det handlar om att Baskien från början haft ett eget system. Vi har sedan fått behålla det som en historisk rättighet.
Hur ser systemet ut?
-Vi betalar en liten procent skatt till den spanska staten för militären och andra grundläggande nationella förpliktelser. Resten sköter vi själva, men vi måste i teorin betala åtminstone lika mycket skatteprocent som man gör i övriga Spanien.
För egen beskattning
Är det lönsamt för er?
- Många säger att vi i praktiken betalar mindre skatt än övriga inkomsttagare i Spanien, men jag vet inte om det stämmer. Systemet fungerar bra så länge som vi får in samma eller mer skatt som övriga Spanien. Men skulle vi få in mindre skulle vi förlora på det.
Vad tror du om egen beskattning på Åland?
-Jag tror absolut att det kunde fungera bra. Invånarantalet har ingen betydelse. Det viktiga är att ni förhandlar fram ett bra avtal med Finland.
Liz Lindvall