Åland
Landskapets budget görs på ett nytt sätt
Åland får ett nytt finanspolitiskt ramverk som bland annat innebär att lagtinget ska kunna fatta budgetpolitiska mål som sträcker sig längre än till följande finansår. Lagtinget ska också kunna besluta om kostnadstak och överskottsmål.
Kostnadstak innebär att lagtinget fastställer en maximal nivå för landskapets kostnader. En budgeteringsmarginal för oförutsedda utgifter ska finnas under taket. Överskottsmål är mål för landskapets finansiella sparande.
Budgetbeslutet ska fattas i två steg. Det samlade budgetutrymmet fastställs först, därefter detaljerna. Tilläggsbudgetar ska benämnas ändringsbudgetar och användas restriktivt. Ökade kostnader inom ett område ska finansieras genom minskade kostnader inom ett annat.
Två åländska skatteavdrag ändras
Resekostnadsavdraget och grundavdraget i den åländska kommunalskattelagen förändras.
Självriskandelen för resekostnadsavdraget höjs från 600 euro till 750 euro. För den som har varit arbetslös en del av året sänks självriskandelen med ett belopp, som genom lagändringen höjs från 70 euro till 80 euro per ersättningsmånad. Avdragets lägsta belopp höjs också från 140 euro till 160 euro. Samtidigt utvidgas rätten till sänkt självriskandel till att gälla även dem som har varit familjelediga under en del av året.
Grundavdragets maxbelopp höjs från 3.500 euro till 3.600 euro.
Fler uppgifter för myndighet
Uppdraget för Ålands ombudsmannamyndighet utökas till att omfatta den tidigare Upphandlingsinspektionens uppdrag. Samtidigt övertar landskapsregeringen uppgifterna som handhafts av Lotteriinspektionen. Upphandlingsinspektionen och Lotteriinspektionen upphör därmed att vara egna myndigheter.
Klientavgifter ska bli rättvisare
Klientavgiftslagen ändras med målet att utjämna ekonomiska orättvisor i hur avgifter uppbärs på olika omsorgsnivåer och för att styra socialservicen från service på institution till service inom öppenvården.
Avgiften för fortlöpande och regelbunden hemservice och avgiften för långvarigt serviceboende med heldygnsomsorg ska vara skäligare för klienterna. Möjligheten till avlastning för närståendevårdare och andra personer som vårdar en anhörig eller närstående ska öka. Av den orsaken slopas avgiften för kommunala tjänster under en närståendevårdares ledighet och under ledighet för andra personer som vårdar en anhörig eller närstående.
Genom skäligare avgifter för fortlöpande och regelbunden hemservice, långvarigt serviceboende med heldygnsomsorg och avgiftsfria tjänster under närståendevårdares ledighet förväntas fler klienter ta emot servicen.
Målinriktat ansvar för kommunalt avfall
Regleringen av den kommunala avfallshanteringen ändras. Kommunernas transportansvar för kommunalt avfall förändras till att vara målinriktat i stället för metodinriktat.
Bestämmelserna om producentansvar förtydligas så att ett avtal om samarbete mellan kommunerna och en producentsammanslutning för förpackningsproducenterna i första hand ska omfatta alla åländska kommuner.
Kommunerna ska årligen rapportera till landskapsregeringen om insamlingen av det kommunala avfallet. Kommunala avfallsplaner krävs endast då kommunen inte når målsättningen för förberedelse för återanvändning och materialåtervinning.
Ersättning för olägenhet av vattenskyddsområde
Bestämmelserna om vattenskyddsområden förtydligas och utvidgas. Dessutom ska ersättningsbestämmelserna i vattenlagen gälla för skada eller annan olägenhet som uppstår till följd av skyddsföreskrifter för ett vattenskyddsområde.
Tydligare bestämmelser införs också för inrättande, ändring och indragning av grunda farleder.
Könsneutralt kring graviditet
Ändringarna är av teknisk natur och syftar till att ge alla gravida personer, oavsett juridiskt kön, lika rätt till vissa tjänster och förmåner. Konkret innebär ändringarna att uttrycket gravida kvinnor ersätts med det könsneutrala begreppet gravida personer i alla lagrum.
Höjd avgift för sotning
Sotningsavgiften höjs från 0,80 till 0,92 euro per enhet. Avgiftens belopp erhålls genom att priset per enhet multipliceras med antalet enheter. För sotning av eldstad och rökkanal samt för arbeten i anslutning till sådan sotning baseras enhetstalet på den tid som går åt för arbetet. En enhet motsvarar en arbetsminut.
Finland
Ny modell för avgifter hos Lantmäteriverket
Storleken på avgifterna för Lantmäteriverkets offentligrättsliga prestationer ska motsvara de kostnader som prestationen orsakar, det vill säga ett självkostnadsvärde, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.
Halverad farledsavgift även framöver
Halveringen av farledsavgiften ändras så att den blir permanent.I en första fas förlängs giltighetstiden för den temporära halveringen av farledsavgiften så att den fortgår utan avbrott 2024–2027. Beredningen av en permanent halvering av farledsavgiften pågår, skriver Kommunikationsministeriet.
Kyrkor får mindre pengar av staten
Den statliga finansieringen till den evangelisk-lutherska kyrkan och det statsunderstödet till den ortodoxa kyrkan begränsas med en procentenhet under 2024–2027, som en del av anpassningen av utgifterna inom de offentliga finanserna.
Undervisnings- och kulturministeriet skriver att man årligen beviljar den evangelisk-lutherska kyrkan finansiering för lagstadgade uppgifter i anslutning till begravningsväsendet, folkbokföringen och bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader och värdefullt lösöre. 2023 uppgick finansieringen till drygt 122 miljoner euro.
Lättnader införs gällande arvsskatten
I fortsättningen ska obetald arvsskatt inte drivas in genom utsökning, skattskyldiga ska inte försättas i konkurs på grund av obetald arvsskatt och uppgifter om obetald arvsskatt ska inte föras in i skatteskuldsregistret förrän tio år har förflutit från den första förfallodagen för skatten. Dessutom sänks dröjsmålsräntan på obetald arvsskatt, meddelar Finansministeriet.
Högre skatt på vin och sprit – lägre skatt på öl
Alkoholskatten på vin och andra drycker som framställs genom jäsning och som innehåller mer än 5,5 volymprocent alkohol höjs med i genomsnitt cirka 8,3 procent. Skatten på mellanprodukter höjs med i genomsnitt cirka 12,7 procent.
Skatten på sprit, andra starka drycker, long drink-drycker och andra etylalkoholbaserade blanddrycker höjs med i genomsnitt 8,8 procent. Skatten på etylalkoholbaserade drycker som innehåller högst 2,8 volymprocent alkohol hålls däremot oförändrad.
Skatten på öl sänks med cirka 4,9 procent. Skatten på öl som innehåller mindre än 3,5 volymprocent alkohol sänks inte.
Till följd av skatteändringarna beräknas priserna på alkoholdrycker i sin helhet stiga med i genomsnitt cirka en procent. Skatteändringarna beräknas öka intäkterna från alkoholskatten med cirka 15 miljoner euro på årsnivå, enligt Finansministeriet.
Gemensamt boende möjligt under värnplikten
Försvarsministeriet meddelar att det från och med 2024 inrättas gemensam inkvartering av värnpliktiga och kvinnor som utför frivillig värnplikt. Gemensam inkvartering har funnits på försök sedan 2020. Nu införs det som en permanent praxis, eftersom erfarenheterna i huvudsak har varit positiva.
Deltagande i delat boende är frivilligt och samtycke krävs från alla i samma delade boendeutrymme. De som tackat ja till delat boende kan när som helst återkalla samtycket.
Tvätt och andra sanitära anläggningar förblir åtskilda för män och kvinnor.
Veikkaus avkastning går in i statsbudgeten
Spelbolaget Veikkaus avkastning ska i fortsättningen överföras till statsbudgeten utan de ändamål som tidigare angivits i lotterilagen. Avkastningen har använts för att främja idrott och fysisk fostran, vetenskap, konst och ungdomsarbete, hälsa och social välfärd samt hästuppfödning och hästsport. Dessa allmännyttiga verksamheter ska nu finansieras med allmänna budgetmedel, uppger Inrikesministeriet.
Finland tar emot 500 kvotflyktingar
Finland tar emot 500 kvotflyktingar 2024. Det handlar om syriska, afghanska, kongolesiska och venezuelanska flyktingar i utsatt ställning samt flyktingar som flyttats från Libyen till Rwanda. I flyktingkvoten tas det även emot akuta fall utan särskilda begränsningar i fråga om land eller nationalitet, skriver Inrikesministeriet.
Lobbning ska bli mer transparent
De som bedriver påverkanskommunikation, så kallad lobbning, och rådgivning inom lobbning som riktar sig mot riksdagen och ministerierna ska registrera sig i det nya öppenhetsregistret.
Enligt Justitieministeriet är målet för öppenhetsregistret att öka transparensen i riksdagens och ministeriernas beslutsfattande. Ett annat mål är att bekämpa osaklig påverkan på aktörer på statsnivå. Registret upprätthålls av Statens revisionsverk.
Punktskatten på drivmedel sänks
Punktskatten på flytande bränslen sänks 2024. Punktskatten på bensin och ersättande produkter sjunker med i genomsnitt 3,9 cent per liter och på diesel och ersättande bränslen med i genomsnitt 3,8 cent per liter. Skattesänkningen beräknas minska statens punktskatteintäkter med cirka 168 miljoner euro på 2024 års nivå, skriver Finansministeriet.