På Åland upptäcks ett 40-tal nya fall av prostatacancer varje år.
Prostatacancer ska behandlas med strålning och inte bara med hormoner. Det framgår tydligt av en av de relativt få studier som gjorts om sjukdomen, enligt överläkare Lennart Åström från Uppsala.
FÖRELÄSNING Under rubriken "Prostatacancer - något nytt under solen" föreläste överläkare Lennart Åström på Åland i förra veckan. Han arbetar vid Institutionen för onkologi, radiologi och klinisk immunologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. En stor del av hans patienter har prostatacancer, som är mannens vanligaste cancersjukdom.
-Den är helt dominerande i 60-70-årsåldern, säger Lennart Åström.
Varje timme upptäcks ett nytt fall av prostatacancer i Sverige. Även på Åland är sjukdomen vanlig. Cirka 42 nya fall per år upptäcks på Åland och åtta åländska män dör årligen av prostatacancer. Det kan jämföras med att det totala antalet nya cancerfall bland män på Åland är 94 per år.
För de åländska kvinnorna är motsvarande siffror 70 nya cancerfall per år, varav 24 i bröstcancer.
Få studier
Trots att prostatacancer drabbar många ligger behandlingen av sjukdomen långt efter den för bröstcancer.
-Vid bröstcancer finns det en uppsjö av behandlingar att välja. Vid prostatacancer är listan mager. Det finns två sorters hormonbehandling och två cytostatika, säger Lennart Åström.
Det har också gjorts avsevärt mycket mer forskning på bröstcancer än på prostatacancer.
-Man har hunnit med 15 års uppföljning av studierna om bröstcancer. Därför har man ett mycket större behandlingspanorama.
Strålning botar
Men en studie om prostatacancer har gett ett tydligt resultat, enligt Lennart Åström. Hälften av patienterna i studien behandlades endast med hormoner och hälften fick hormoner och strålbehandling.
De visade sig att de som endast fick hormonbehandling klarade sig mycket sämre.
-Det var dubbelt så många döda och 75 procent återfall. Bland dem som fått strålbehandling var återfallen 25 procent, säger Lennart Åström.
Det är alltså en mycket stor fördel med lokal strålbehandling vid lokalt avancerad prostatacancer.
-Strålningen är en botande behandling och det är också en billig behandling. Den står för fem procent av kostnaderna för cancervården.
Medicinerna kan däremot vara oerhört dyra. För en patient kan de kosta upp emot en miljon kronor, enligt Lennart Åström.
Tjernobylolyckan
Närmare 60 personer lyssnade till Lennart Åströms föreläsning som arrangerats av Ålands cancerförening. De flesta i publiken var äldre män och de ställde många frågor till Lennart Åström. Många av frågorna handlade om vad som orsakar prostatacancer och om det finns någon kost eller andra preparat som kan förebygga sjukdomen.
Kan Tjernobylolyckan ha orsakat att prostatacancer är vanligt på Åland, undrar någon.
-Det är för tidigt att säga. Det tar 40-50 år att fastslå det. Man har inte sett några stora skillnader än, svarar Lennart Åström.
Studerar D-vitamin
Man har inte hittat något samband mellan rökning och prostatacancer. Däremot har det visat sig att ju mer sol det är där man bor, desto lägre är risken att drabbas av prostatacancer.
-Prostatacancer är vanligare i norr, exempelvis i Sverige och Finland, än i Sydeuropa. Men varför det är så är oklart, säger Lennart Åström.
-Det finns många cancerarter som är vanligare hos oss i norr än i områden där det finns mer sol.
En teori är att brist på D-vitamin kan vara orsaken.
-Det pågår en hel del studier om D-vitamin som behandling. Ett problem är att om man får i sig för mycket D-vitamin blir man förgiftad. Det är en balansgång.
Dessutom har de jämförande studierna inte hittills visat att D-vitamin har effekt mot prostatacancer.
Men det händer mycket på området prostatacancer och nya behandlingar är på väg, försäkrar Lennart Åström.
-Nästa år har jag förhoppningsvis nya mediciner att berätta om, säger han.
Anna Jakobsson