Dra snarast tillbaka er investering i kärnkraftskoncernen Fennovoima! Den uppmaningen riktar aktionsgruppen Åland mot kärnkraft till Ålands elandelslag.
ENERGI Fem figurer i vita skyddskläder och med andningsmasker för ansiktet fattade i går på eftermiddagen posto utanför Ålands elandelslags kontor i Dalkarby. Två höll upp ett plakat med texten "ÅEA: Dra er ur kärnkraften", två mätte med både måttband och mätare var den gulmålade tunnan med kärnavfall kunde grävas ned.
- Vi illustrerar att Ålands elandelslag har ett ansvar att ta hand om avfallet. Det har man om man investerar i kärnkraft, säger Anna-Linnea Rundberg i aktionsgruppen.
Det var i fjol som Ålands elandelslag beslöt investera i då nybildade Fennovoima som ansökt om att få bygga en kärnreaktor antingen i Pyhäjoki eller Simo i norra Finland eller i Ströfors i Östra Nyland. Andra delägare i Fennovoima är bland annat Kesko, Atria och Valio. Tyska E.ON, Europas näststörsta kärnkraftsbolag, äger 34 procent av Fennovoima.
Läcker radioaktivitet
Aktionsgruppen Åland mot kärnkraft överlämnade i samband med demonstrationen en skrivelse till elandelslaget. I den står det att kärnkraften genom hela sin livscykel har mycket negativa effekter på människor, djur och natur. Kärnkraften medför kontinuerliga radioaktiva utsläpp i vatten och luft samtidigt som problemen med det fasta avfallet inte är lösta.
Östersjön är redan det mest radioaktiva havet i världen, det sista vi behöver är fler kärnkraftverk i området som kontinuerligt förorenar havet och luften med radioaktivt avfall, skriver gruppen.
Massor av fisk dör
De hänvisar till forskare vid universitetet i Oxford som hävdar att kylvattenintaget vid en reaktor tar livet av cirka 250 miljoner fiskar under fem timmar. De cirka 20 kärnkraftverken runt Östersjön suger in ofantliga mängder kylvatten och fisk med ett kraftigt minskat fiskbestånd som följd - något som sportfiskenäringen och yrkesfiskarna på Åland redan märkt, heter det i skrivelsen.
Gruppen vill att skrivelsen framförs till styrelsen vid nästa styrelsemöte och läses upp vid nästa möte för andelsägarna i elandelslaget.
Oroliga medborgare
- Vi har inget emot elandelslaget eller deras anställda men mot kärnkraften som påverkar miljön och oss människor, understryker Anna-Linnea Rundberg.
Aktionsgruppen hör inte till något politisk parti eller mijöorganisation.
- Vi är en grupp oroliga medborgare, säger Rundberg.
Den gula tunnan, som skulle symbolisera kärnavfallet, var förstås i verkligheten tom.
Kerstin Österman