Landskapsregeringen (LR) har beslutat att sälja skolfartyget ms Michael Sars, ett beslut som möts av stark kritik. En grupp tidigare sjöfartsstudenter, Wilhelm Skoglund, Jens Lind och John Strandvall, har startat Facebookgruppen ”Rädda skolfartyget ms Michael Sars” som inom ett dygn samlade hundratals medlemmar. På söndagskvällen var antalet uppe i över 1.100.
Gruppen är ett försök att skapa opinion mot beslutet, och initiativtagarna ifrågasätter om LR verkligen är engagerad i att stötta sjöfartsutbildningen.
– Det första jag tänkte när jag såg nyheten var att detta är ett misstag. Att sälja skolfartyget är både kortsiktigt och långsiktigt ogenomtänkt, säger Wilhelm Skoglund, som påpekar att Michael Sars utgör en konkurrensfördel för utbildningen.
Han beskriver fartyget som ett viktigt mellansteg mellan teori och praktik, där elever kan tillämpa sina kunskaper ombord innan de går ut på en riktig praktikplats.
Michael Sars har länge använts som en marknadsföringspunkt för sjöfartsutbildningarna på Åland. Jens Lind beskriver beslutet som pinsamt för ett samhälle som profilerar sig som en sjöfartsnation, och han pekar på en dubbelmoral:
– Man kallar sig för sjöfartsstad och visar upp sig under Tall Ships Races, men bakom kulisserna säljer man ett så viktigt verktyg för utbildningen.
Praktik som gör skillnad
För de tre tidigare sjöfartsstudenterna var fartygets praktiska inslag en avgörande faktor när de valde utbildningen på Åland. Utbildningen erbjuder både simulatorteknik och verklig praktik ombord, vilket enligt dem är en ovärderlig kombination för studenter.
– Simulatorer i all ära, de kan vara autentiska, men du får aldrig den yttre påverkan som i verkligheten, säger John Strandvall.
Fartyget är även ett sätt för studenterna att förbereda sig för arbetslivet under trygga omständigheter. På Michael Sars kan de öva i sin egen takt utan den verkliga press som en riktig besättning lever under.
– Det är det tryggaste sättet att starta sin karriär. Här finns ingen tidtabell att följa, och det är tillåtet att göra misstag. Att kastas ut på ett riktigt fartyg kan vara farligt, säger Jens Lind.
Ms Michael Sars
• Ett skolfartyg som fått sitt namn efter den norske marinbiologen Michael Sars. Sedan våren 2005 har fartyget tjänat som de åländska sjöskolornas skolfartyg och används av Ålands sjöfartsutbildning på både gymnasie- och högskolenivå, samt för fortbildning av yrkesverksamma inom sjöfart. Innan fartyget övergick i landskapets ägo ägdes det av Havsforskningsinstitutet i Bergen.
• På grund av låg användning och höga kostnader har det nu blivit olönsamt att behålla fartyget, vilket gör att landskapsregeringen har beslutat att sälja det. Beslutet meddelades i samband med presentationen av landskapsbudgeten för 2025, där utbildningsminister Annika Hambrudd förklarade att fartyget inte längre har tillräcklig beläggning och att kostnaderna på 374.000 euro årligen inte kan motiveras, särskilt med intäkter som bara uppgår till 100.000 euro. Annika Hambrudd försäkrade dock att studenterna fortfarande ska kunna genomföra sin lärande i arbete (LIA), även utan tillgång till ms Michael Sars.
Utbildningens framtid hotad
Studenterna är övertygade om att utbildningens kvalitet kommer att påverkas negativt om fartyget försvinner. Wilhelm Skoglund menar att man snarare borde arbeta för att locka fler till sjöfartsprogrammet, inte försämra dess unika fördelar.
– Intresset för sjöfart har gått ner, och jag tror inte att det hjälper om man tar bort ett sådant här viktigt verktyg, säger han.
Jens Lind har i Facebookgruppen föreslagit att man i stället kan öka fartygets användning genom att samarbeta med andra aktörer, vilket skulle kunna skapa nya intäkter och minska kostnaderna.
– Det känns som att LR försöker släcka bränder, men jag tror att detta är ett misstag, säger Wilhelm Skoglund.
– På lång sikt påverkar det här hela samhället, även om kostnaden svider nu, säger John Strandvall.
Initiativtagarna hoppas att LR ska ompröva sitt beslut och har planer på att starta en namninsamling för att sätta ytterligare press på politikerna. Trots att de själva inte längre studerar på sjöfartsprogrammet vill de se att skolan fortsätter vara konkurrenskraftig och kunna locka nya generationer till sjöfarten.
– Vi tänker göra allt i vår makt för att påverka beslutet. Det här handlar inte om oss, utan om utbildningens framtid, säger Wilhelm Skoglund.