Ungefär vart fjärde barn i Finland har en förälder som lever med någon form av missbruk. Barn i familjer där en vuxen har ett beroende har själva högre risk för att utveckla såväl psykisk som fysisk ohälsa jämfört med andra barn, och ofta påverkas också skolresultaten negativt.
Med det som bakgrund startade Rädda Barnen på Åland för lite mer än tre år sedan den första Ninni-gruppen. En grupp för barn och unga som lever med föräldrar med ett beroende eller psykisk ohälsa. Sedan dess verksamheten breddats och KST, Folkhälsan och Mariehamns stad anslutit till samarbetet, och nu i höst tar man ännu ett steg när stödgrupperna utökas ytterligare.
Tre grupper
Sedan tidigare har kamratstödsgruppen för barn 10–13 år och samtalsgruppen för ungdomar 13-17 år funnits.
– Och nu i höst startar vi upp stödgruppen som finns till för barn som tidigare varit med i kamratstödsgruppen eller samtalsgruppen, så att de ska fortsätta att ha ett sammanhang att gå till. Den gruppen kommer att träffas en gång i månaden, säger Janina Björni.
För närvarande finns det ännu platser kvar i alla grupper och även fast grupperna finns till för barn som lever i en utsatt situation krävs det inga diagnoser eller liknande för att komma med.
– Det handlar om vad barnen själva upplever. Det är det vi tar fasta på och tröskeln för att komma hit är väldigt låg. En del barn funderar över om de verkligen kan komma med, men det behöver man inte göra, säger Janina Björni och får medhåll av Louise Dahl från Mariehamns stad:
– De här grupperna kommer man till för att dela med sig av sina erfarenheter till andra som har liknande erfarenheter. Här kan man prata öppet och ärligt.
Ger verktyg
Janina Björni säger också att man inom stödgrupperna utgår ifrån olika teman varje gång och att det inte alltid specifikt handlar om beroende eller psykisk ohälsa.
– Diskussionen kan vara på en allmän nivå och vuxna behöver inte vara rädda för att skicka hit sina barn. Det handlar om sjukdomar och det är viktigt för barn att förstå att de inte är ensamma.
Hon poängterar också att det är viktigt att barnen inser att det inte är deras fel, och att de inte kan påverka saken eftersom det handlar om sjukdomar.
– Vi vill ge barnen verktyg så att de kan må bra. Det här är något som kan drabba alla och det är okej att komma med för att få den här hjälpen. Det är så många som behöver den och barn ska inte behöva smyga eller skämmas över att leva med en sjuk förälder.
Rädda Barnens Ninni-verksamhet finansieras till största del genom bidrag från stiftelsen Brita Maria Renlund.