Mariehamns stads nya inkomstgräns för de äldres färdtjänst gör att många äldre berövas sin enda transportmöjlighet. Det säger de inblandade och argumenterar att åtgärden går stick i stäv med målet att fler ska kunna bo hemma.
Färdtjänsten för de äldre finns till för att personer som inte klarar att ta bussen ska kunna åka på egen hand till affären, apoteket eller sociala aktiviteter.
I Mariehamn använder cirka 130 personer tjänsten för närvarande. Men från första mars i år blir det betydligt färre. Då inför Mariehamns stad strängast möjliga inkomstgräns för pensionärer. Alla äldre som tjänar mer än den kommande garantipensionen på 684 euro blir utan färdtjänst. Men hur många det är som berörs vet inte staden ännu, enligt handläggande socialsekreterare Emmelie Lindqvist.
-Eftersom vi inte har uppgifter om vad färdtjänstbrukarna tjänar är det tyvärr omöjligt att svara på. Det visar sig när systemet införs, säger hon.
Hjälper med matkassar
Mariehamns taxi kör färdtjänstturer dagligen. Taxichaufför Ralf-Åke Mattsson ser ett stort behov av tjänsten hos de äldre.
-Vi kör ofta personer som har svårt att ta sig till butiken för att handla. Då hjälper vi dem med saker omkring som att bära kassarna. Vi kör dem också till fritidsaktiviteter.
-Utan färdtjänsten skulle de ha svårare att klara vardagen, säger han.
-Det är idiotiskt att spara på den.
Får betala själva
Det finns olika typer av färdtjänst. Inkomstgränsen berör inte de brukare som använder färdtjänst enligt handikappservicelagen, en liknande gräns för den servicen vore inte laglig. Men de äldres färdtjänst regleras i första hand i socialvårdslagen där det är friare för kommunerna att sätta villkoren.
När staden avgränsar färdtjänsten är det pengar och inte behov som avgör. Argumentet är att de övriga pensionärerna kan betala sina taxiresor, enligt socialdirektör Susanne Lehtinen.
-Har du en inkomst på 2.000 euro i månaden kan du betala din egen taxi.
Men nu är det ett stort spann mellan 684 och 2.000 euro. Är inte risken att det finns en ganska stor grupp som inte har råd att ta taxi?
-Eftersom vi inte vet hur utfallet blir kan jag inte svara på det. Men socialnämnden har gått in för att göra en uppföljning av inkomstgränsen i juni. Om den slår för hårt får vi diskutera det.
Men varför just den här gränsen, det blir en radikal förändring när det har saknats en gräns tidigare?
-Jag anser att det är bättre att sätta en lägre gräns för att sedan höja den än att göra tvärtom, minska i flera led.
Sparade förra året
Det är inte första gången staden sparar på färdtjänst.
Under november och december förra året drogs färdtjänsten enligt socialvårdslagen in helt eftersom pengarna tog slut. Det orsakade stor förvåning i övriga kommuner på Åland. Frågan är fortfarande om beslutet var lagligt. I socialvårdslagen står det att kommunerna ska ordna transportservice. Hur är luddigt, men det ska ordnas.
Det är för att undvika att pengarna tar slut på samma sätt som socialnämnden stramar åt kriterierna.
"För snäv gräns"
Under Ålandstidningens efterforskningar möter vi flera röster på olika håll och nivåer inom äldreomsorgen som är kritiska till beslutet att införa inkomstgränsen. Huvudargumentet är att stadens mål för äldreomsorgen är att fler ska kunna bo kvar hemma. Varför begränsar man då en tjänst som bidrar till att göra det möjligt? Personerna vill inte träda fram i offentligheten. Men en som reagerar är patient- och klientombudsmannen Marina Karlsson.
- Jag förstår att en inkomstgräns behövs när man ska spara. Men den är alldeles för sträng. Tyvärr kommer det här att leda till att pensionärer som behöver hjälp med transporter inte kommer att ha råd att ta sig fram.
-Man borde åtminstone ha satt gränsen vid den relativa fattigdomsgränsen på Åland. År 2007 var den 919 euro. Men även om man gör det blir det tufft för många att ha råd med taxi.
Får bestämma själva
Mariehamns stad gör inget formellt fel när de sätter en inkomstgräns för färdtjänsten. När det kommer till färdtjänst för de äldre har kommunerna nämligen själva rätt att bestämma villkoren enligt Heli Sahala som är projektchef för social- och hälsoenheten på Finlands kommunförbund.
-Min bild är att det är ganska vanligt i Finland att kommunerna har inkomstgränser för färdtjänsten som erbjuds de äldre. Men det är förstås en stor förändring att gå från ingen gräns till en såpass sträng, säger hon.
-Det berör många människor.
En aktivering
Det man kan se när en kommun inte erbjuder färdtjänst enligt socialvårdslagen är att fler klienter ansöker om färdtjänst enligt handikappservicelagen. Den servicen är betydligt mer reglerad i lag och kan inte villkoras men ställer också hårdare krav på klienterna. Därför platsar många äldre inte.
-Det finns en massa äldre som inte uppfyller de kraven men som ändå inte kan använda bussar. Det kan också handla om att de bor i glesbygd där det saknas buss. Då ordnar man färdtjänst för att de äldre ska kunna göra ärenden och komma utanför hemmet, säger Heli Sahala.
-Alternativet är förstås att hemtjänsten gör ärendena, men det finns en poäng med att få komma utanför dörren. Det blir en aktivering att åka till butiken.
Risk för kortsiktighet
-Det är ingen subjektiv rättighet för de äldre att få färdtjänst. Men den hårda inkomstgränsen rimmar illa med målet att få fler äldre att bo längre hemma. Färdtjänsten är en av de bitar som underlättar för de äldre att bo kvar hemma, tar man bort den riskerar efterfrågan på boendeplatser att öka i stället, säger patient- och klientombudsman Marina Karlsson.
-Så frågan är om man sparar pengar på det här på sikt eller inte.
Ålandstidningen