I ett brev till finansminister Torbjörn Eliasson (C) med kopia till resten av landskapsregeringen, föreslår Ålands radio och tv två olika sätt för att klara sin ekonomi när den nya medieskatten, eller medieavgiften som den också kallas, införs efter årsskiftet.
Medieavgiften är 110 euro per person och år för personer med minst 14.000 euro i årsinkomst. Eller 220 euro per hushåll per år.
Enligt radions egna beräkningar innebär det nya finansieringssystemet att dess inkomst minskar med 300.000 euro. För 2020 budgeterade landskapsregeringen 2.013.000 euro till radio- och tv-verksamheten.
Slipp avgifter
Radions första förslag går ut på att behålla mediaavgiften på 110 euro per person men låta Ålands radio och tv slippa bekosta de upphovsrättsersättningar som betalas för svenska radio- och tv-kanaler. Dessa avgifter kunde landskapet betala så som det fungerade före 2010. Då skulle medieavgiften oavkortat gå till att finansiera radions egen verksamhet på Åland.
Om inte det förslaget godtas förelår Ålands radio och tv i stället en höjning av medieavgiften till 130 euro per person och år för personer med en årsinkomst på minst 14.000 euro.
Krisberedskapen
Radion vill även väcka diskussionen om att dess krisberedskap kunde finansieras med andra medel än ordinarie inkomster.
Man påpekar även att bolagets nuvarande finansieringsnivå urholkats då ingen indexjustering gjorts sedan 2009.
Finansminister Torbjörn Elisasson konstaterar att han har läst brevet och att det är ett problem som måste adresseras.
– En medieavgift på 110 euro minskar inkomsten jämfört med vad licenssystemet gav. Men jag vill vänta med att kommentera närmare tills jag fått finans- och näringsutskottets utlåtande om budgeten 2021. Det kommer alldeles strax.
Någon dag senare när utlåtandet har kommit säger han att han vill se lagtingets hantering av frågan innan han uttalar sig.
Men så sade du inte senast?
– Men det inbegriper naturligtvis lagtingets behandling av ärendet. Jag vill inte föregripa diskussionen innan klubban har fallit i lagtinget.
Blir ingen tilläggsfinansiering
I Finans- och näringsutskottets betänkande som Torbjörn Eliasson hänvisar till, skriver man bland annat att ”beaktat att budgetförslaget redan visar ett stort underskott och att det finns ett stort behov av att minska landskapets utgifter ser utskottet, trots att saken är angelägen, inga möjligheter att i detta skede införa ytterligare anslag till Ålands radio och tv”
Man hänvisar till ”en tid då alla verksamheter behöver granskas” och att det då ”vore fel att särskilt lyfta fram en enskild”.
”Det måste därför bli upp till landskapsregeringen att i samband med det aviserade arbetet att behovspröva och effektivisera den offentliga servicen värdera Ålands radios och tv:s prioritet i relation till övriga verksamheter.”